Прихисток для переселенців: Дім, де живуть і працюють

Прихисток для переселенців: Дім, де живуть і працюють

Репортаж
Укрінформ
На Тернопільщині колишній гуртожиток перетворили на затишний будинок для ВПО, зі смартквартирами й майстернями

У Чорткові на Тернопільщині облаштували житловий будинок для 40 сімей внутрішньо переміщених осіб. Особливістю проєкту стало те, що тут облаштували також перукарню і майстерні, де зможуть працювати мешканці. Як вдалося реалізувати масштабний проєкт, в яких умовах житимуть люди – дізнавався Укрінформ.

«Я ЧЕКАЛА ЦЬОГО МОМЕНТУ 10 РОКІВ»

Біля гарного та чепурного будинку у Чорткові зібралися десятки людей – сьогодні вони отримують ключі від смартквартир. Ще близько двох років тому це був відселений гуртожиток місцевого навчального закладу. Але завдяки співпраці місцевої влади з міжнародними організаціями він став новою домівкою для 40 сімей. Задум вдалося втілити завдяки новій програмі «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Nefco.

- Я 10 років чекала цього моменту, – каже 73-річна Юлія Колотіліна. – У червні 2014-го я покинула рідну Луганщину. Спершу оселилася на Київщині, у Гостомелі. А під час повномасштабного вторгнення волонтери евакуювали нас у Чортків. Довелося багато пережити. Я радію, що сьогодні отримаю нове житло.

Пані Юлія пересувається на колісному кріслі. У будинку облаштовані всі умови для людей з інвалідністю – пандус, відсутність порогів, ширші двері, пристосовані санвузли.

Як зазначили у Чортківській міськраді, загальний бюджет проєкту становив 1 млн 960 тис. євро. Їх надала Північна екологічна фінансова корпорація (Nefco). За ці кошти колишній гуртожиток, який передали на баланс територіального центру соціального обслуговування Чорткова, перетворився у зручний багатоквартирний будинок для нових мешканців міста.

- Я пишаюся тим, що нашій громаді вдалося залучити кошти і реалізувати цей проєкт. Дякуємо нашим партнерами, завдяки яким ми створили комфортні умови для 40 сімей, що втратили свої домівки через російське вторгнення. Ми вкотре довели на ділі, що Чортків єднає, – зазначив голова Чортківської міськради Володимир Шматько.

У ході ремонтних робіт здійснили повну термомодернізацію будівлі та підвалу, замінили дах, усі вікна та двері, збудували укриття, яким зможуть користуватися й учні сусідньої школи, встановили нову систему опалення, твердопаливні котли. Також у будинку завдяки Тернопільському осередку Благодійного фонду «Рокада» та Aгентству ООН у справах біженців в Україні протягом місяця встановлять 116 сонячних панелей і акумулятори загальною вартістю 3,4 млн грн.

ДЛЯ ДОРОСЛИХ І МАЛИХ

У вестибюлі будівлі на стіні – напис «Чортків єднає» та назви міст, з яких приїхали жителі. У кожній смартквартирі – меблі, побутова техніка, облаштовані санвузли. Для найменших на вулиці зробили дитячий майданчик, всередині також є простір для ігор.

Любов Дюк із Херсонщини зі сльозами на очах дістає ключі від новенької смартквартири. Жінка зізнається, їй не віриться.

- Ми з сином приїхали на Тернопільщину наприкінці серпня 2022 року. Тримаючи сьогодні ключі від квартири, я відчуваю такі ж емоції, як у ті дні, коли ми виїхали з окупованої Херсонщини і вперше побачили український прапор. Це просто неймовірно, – ділиться жінка.

Чоловік пані Любові – військовослужбовець, вона у минулому також служила в ЗСУ. Коли Херсонщину окупували, вони дуже хвилювалися, щоб росіяни не дізналися про це. Родині вдалося виїхати з окупації. Жінка зазначає, що серед найбільших труднощів, з яким зіткнулися, – саме проблема з житлом. Тож дуже радіє, що тепер із сином зможуть переїхати у смартквартиру.

43-річна Наталія Гуль разом з донькою і мамою переїхали у Чортків зі Слов’янська Донецької області наприкінці березня 2022 року.

- Спершу було дуже складно знайти житло, адже у місто переїхало багато людей. Ми оселилися у гуртожитку місцевого медичного коледжу. Коли ж у студентів почалося навчання, орендували квартиру. Радіємо, що нам надали таку гарну оселю. Я розумію, який це великий і вагомий проєкт, адже також працюю у благодійному фонді з внутрішньо переміщеними особами. Тому бачу, яка актуальна тема розміщення і надання житла. На днях плануємо з рідними перевезти речі у нову квартиру. Вже розпланували, як все розмістимо, – розповідає Наталія Гуль.

МАЙСТЕРНЯ – СПРАВЖНЯ МРІЯ

Окрім житла у відновленій будівлі для внутрішньо переміщених осіб облаштували робочі місця. Чортківській міський раді вдалось залучити ще один грант на 47 тис. доларів США від спільної ініціативи ЄС та ПРООН – проєкту «Мери за економічне зростання» (M4EG). Завдяки цим коштам влаштували на першому поверсі будівлі перукарню, ательє з ремонту одягу та майстерню з ремонту взуття. У майстернях вже працюють.

В ательє з ремонту одягу мене зустрічає привітна жінка у вишиванці. Це 52-річна Алла Шайда з Покровська Донецької області.

- Поки що ця майстерня займатиметься ремонтом. Але обладнання цілком достатньо і для пошиття нового одягу на будь-який смак. Також для нас закупили швейно-вишивальну машину. Тож зможемо тут створювати і вишиванки, і шеврони для військових, і вбрання для священиків. Обладнання нове, сучасне, тож можливостей у нас багато, – зазначає жінка.

Алла з родиною приїхали на Тернопільщину до родичів у березні 2022 року – щиро сподівалися, що на 2-3 тижні. З нетерпінням чекали, коли зможуть повернутися, але згодом зрозуміли, що треба облаштовуватися на новому місці. Жінка перекваліфікувалася і почала шити одяг.

- Одна моя донька зі мною, друга залишилася у Покровську, син служить у ЗСУ. Звісно, нам важко було облаштовуватися на новому місці. Також були труднощі з роботою. Ця майстерня, де я зараз працюватиму, то справжня мрія. Тут чудове обладнання, приміщення гарне та світле, – розповідає Алла Шайда.

Родина також буде мешкати у новому будинку. Жінка зізнається, це зробить їхнє життя значно комфортнішим.

- Тут дуже сучасні умови, гарний ремонт, утеплення. У смартквартирах є все необхідне. Саме місце, де розташований будинок, дуже мальовниче. Досі ми знімали житло за містом. Складно було добиратися на роботу і навчання. А тепер все у пішій доступності, тому ми дуже щасливі і радіємо добрим змінам у нашому житті, – каже жінка.

Юлія Томчишин, Тернопіль
Фото авторки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-