Естонський дитсадок на прикордонні Житомирщини

Естонський дитсадок на прикордонні Житомирщини

Репортаж
Укрінформ
Понівечена російськими військами частина Овруча поступово перетворюється на сучасний естонський квартал

Овруч на півночі Житомирської області – одне з міст, що найбільше постраждали від російських обстрілів на початку повномасштабної війни. Символічно, що дитсадок за кошти уряду Естонської Республіки побудували в тій його частині, яку росіяни закидали авіабомбами. Поруч також облаштують житло для внутрішньо переміщених осіб. У дитсадку побувала й кореспондентка Укрінформу.

ЕСТОНСЬКА «ЛАСТІВКА» В ОВРУЧІ

Під’їжджаю до модульного дитсадка і впізнаю знайомий квартал Овруча. Була тут на початку літа 2022 року, коли місто поступово оговтувалося від наслідків російських бомбардувань. На цю частину міста ворог скинув 11 авіабомб. Недалеко від зруйнованого тоді Центру зайнятості й розташований дитсадок. 

Заклад привертає до себе увагу банером зі словами «Наша сила – в єдності» на тлі естонського та українського прапорів. На подвір’ї граються дітки: у них – прогулянка після відбою повітряної тривоги.

При вході у дитсадок помічаю табличку з написом «Овруцький заклад дошкільної освіти (ясла-садок компенсуючого типу) №8 "Ластівка"». Цікавлюся в заступниці начальника відділу з гуманітарних питань Овруцької міської ради Анни Півень, яка мене супроводжує, чому обрали саме таку назву. Вона говорить, що ластівка – національний символ Естонії, тому це – знак вдячності партнерам. Водночас заклад є «першою ластівкою» у новому напрямі українсько-естонської співпраці.

Анна Півень
Анна Півень

Анна показує облаштовані біля закладу пандуси та додає, що садочок – безбар’єрний, а в його укритті є ліфт. Вона відчиняє двері закладу – й ми опиняємося всередині. У коридорах – багато світла, кольорів, а ще – дитячі малюнки, іграшки та кімнатні рослини. Одразу згадую сірі та похмурі інтер’єри садочка і школи свого дитинства.

- Садочок №8 раніше функціонував біля міськради, – розповідає Анна Півень. – Тому приміщенню – більше ніж 30 років, там не було навіть підвалу, щоб облаштувати укриття. Коли Естонія запропонувала нам цей проєкт, ми вирішили, що сюди переїде саме дитсадок №8. Раніше в садочку було чотири групи, а тут їх уже вісім. Цей заклад розрахований на 160 місць, і всі заповнені.

За її словами, у старому приміщенні дитсадка тепер навчаються учні початкової школи місцевого ліцею №3. Під час повітряної тривоги діти ходять в укриття Укрпошти. 

За кошти бюджету Овруцької громади в дитсадку облаштували укриття, комунікації та заклали фундамент. Натомість решту витрат взяла на себе Естонія. Капсулу під будівництво модульного дитсадка заклали в серпні 2022 року. Першу чергу здали у червні 2023-го, а другу – на початку лютого 2024-го. Загальна вартість об’єкта становить 4 387 767,73 євро. 

Анна Півень додає, що дитсадок складали з готових модулів, як конструктор. У ньому все працює на електроенергії. У разі відключень світла на даху закладу встановлені сонячні панелі, є генератор.

Обладнання в садочок придбали завдяки спонсорам, яких залучила естонська сторона. Співрозмовниця пригадує, що естонський інженер, який працював у дитсадку, запропонував допомогу свого друга-музиканта. Той провів благодійний концерт, на якому зібрав кошти на музичне обладнання для закладу в Овручі.

Весь персонал дитсадка «Ластівка» пройшов навчання в Естонії. Нині в ньому працюють 40 людей. Заклад також має естонського партнера – садочок «Сіпсік».

ЕСТОНЦІ ВЧАТЬСЯ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В УКРАЇНИ

Анна Півень проводить екскурсію дитсадком. У коридорах немає метушні, адже кожна група має свій автономний вихід на вулицю. Хтось із дітей випікає печиво, інші, зручно вмостившись на підлозі, щось вирізають і клеять. Стіни у групах декоровані шпалерами з дитячими малюнками, що брали участь в організованому Естонією конкурсі. Тим часом у сучасному харчоблоці кухарі вже готують для вихованців обід.

В одній із груп – випуск: діти співають, розповідають вірші, їм аплодують батьки та вихователі. Помічаю біля дверей директорку дитсадка Наталію Дубовик, яка з усмішкою спостерігає за своїми випускниками.

Наталія Дубовик
Наталія Дубовик

- Тут прекрасні умови, потрібне лише бажання працювати, – говорить директорка. – Водночас у нас дуже відповідальна робота, постійно приїжджають різні делегації, адже це – перший і єдиний такий заклад в Україні. Маємо багато охочих відвідувати цей садочок, але всіх прийняти не можемо через обмежену кількість місць.

Крістіна Магі
Крістіна Магі

Згодом також зустрічаюся з привітною й усміхненою директоркою естонського дитсадка «Сіпсік» Крістіною Магі. Вона каже, що тепер у «Ластівці» уже вдруге працює делегація з її закладу. Це вчителі (так в Естонії називають вихователів, – ред.), асистенти вчителів, кухар і тренер, яка проводить тренінги.

- Порівняно з іншими дитсадками Овруча, цей – абсолютно інший, – каже Крістіна Магі. – Він дуже схожий на звичайний дитсадок в Естонії. Я рада, що овруцькі діти можуть виховуватися і розвиватися тут. Мета нашого візиту – підтримати розвиток дитсадка, провести тренінги для персоналу і дати ширше розуміння наших методик.

На моє запитання, чи запозичує естонська делегація досвід в українському дитсадку, директорка відповідає: «Ми захоплюємося вашим патріотичним вихованням дітей. Теж приділяємо цьому увагу, але тепер ще більше почали займатися таким у своєму дитсадку».

Анна Півень каже, що Естонська Республіка планує облаштувати поруч із садочком житло для внутрішньо переміщених осіб. У приміщенні, де колись була військова казарма, раніше створили 12 таких квартир, а тепер за кошти естонського уряду їх буде ще 36.

- Естонці нам допомагають не тільки із садочком та будівництвом, вони ще й активні волонтери: привозять автомобілі, дрони та інше обладнання для військових, – додає Анна. – Це все дуже підтримує інженер дитсадка, який раз на тиждень-два приїздить в Овруч. Якщо раніше інженерові допомагав перекладач, то тепер він уже вивчив українську мову.

Окрім того, на місці зруйнованого Центру зайнятості партнери хочуть облаштувати сквер. Тож частина Овруча, яку понівечили російські війська, поступово перетворюється на маленький естонський квартал.

Ірина Чириця, Житомир
Фото авторки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-