Тримали в неволі 35 осіб: у двох областях  викрили незаконні «центри реабілітації»

Тримали в неволі 35 осіб: у двох областях викрили незаконні «центри реабілітації»

Фото, відео
Укрінформ
Поліцейські Тернопільщини затримали організовану злочинну групу, учасники якої під виглядом реабілітаційних центрів утримували в неволі 35 осіб.

Про це повідомляє ГУ Нацполіції у Тернопільській області, передає Укрінформ.

«Восьмеро спільників відкрили на території Тернопільської та Хмельницької областей так звані центри реабілітації, в яких утримували проти волі осіб з алкогольною, наркотичною та ігровою залежністю», - йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування працівники поліції з’ясували, що двоє з восьми підозрюваних перебувають під слідством через такі ж злочини - незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Їм оголосили підозру наприкінці 2023 року. Проте фігурантів це не зупинило, вони знайшли спільників та створили два нові «реабілітаційні центри».

Зловмисники популяризували свою діяльність через інтернет та через знайомих. В оголошеннях зазначали, нібито в закладі працюють висококваліфіковані спеціалісти й використовують найсучасніші методики. «Оздоровлення» коштувало від 10 до 20 тисяч гривень на місяць. Пацієнтів забирали самостійно, а родичів у приміщення не пускали.

За словами керівника відділу міграційної поліції ГУНП у Тернопільській області Олександра Буняка, серед працівників центрів не було жодного медика, а всі «реабілітологи» - раніше судимі з алко- та наркозалежністю.

«Людей утримували в умовах жорсткої ізоляції: забороняли користуватися телефонами та спілкуватися з родичами, а виходити на вулицю підопічні могли лише під наглядом персоналу. З медпрепаратів використовували тільки заспокійливі засоби. У двох реабілітаційних центрах ми провели одночасно сім обшуків та вилучили транспорт, мобільні телефони, банківські карти, комп’ютерну техніку, лікарські засоби, печатки, гроші, документацію та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів», - розповів Буняк.

Читайте також: У Дніпрі затримали банду, яка утримувала у трудовому рабстві 50 людей

Слідчі поліції повідомили фігурантам про підозру в незаконному позбавленні волі, вчиненому організованою злочинною групою. Шістьом з них суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, нічний та цілодобовий домашній арешти. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів ще двом учасникам групи. Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, українські правоохоронці у межах міжнародної спецоперації Matador ліквідували злочинну організацію, яка спеціалізувалася на викраденні автівок у країнах Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-