СБУ затримала російських агентів, які шпигували за морською охороною Одещини

СБУ затримала російських агентів, які шпигували за морською охороною Одещини

Укрінформ
Служба безпеки України затримала агентів російської ФСБ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одеської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ

«Служба безпеки затримала ще двох учасників агентурної мережі ФСБ, яка діяла в Одеській та Дніпропетровській областях. Зловмисники коригували ракетно-дронові удари РФ по військовій інфраструктурі Сил оборони», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за завданням російської спецслужби 23-річний одесит і його 18-річна наречена розвідували локації прикордонних загонів морської охорони, які обороняють акваторію портового міста.

Щоб отримати розвіддані, фігуранти обходили місцевість під виглядом прогулянок наречених і фотографувались на фоні потрібних об’єктів.

З отриманих відомостей зрадник готував агентурний звіт для свого куратора з управління ФСБ по Східному військовому округу РФ, його особу вже встановила СБУ.

Читайте також: СБУ нейтралізувала в Одесі групу російських агентів, які збирали дані про розташування ППО

У разі отримання актуальної розвідувальної інформації російські загарбники планували використати її для повітряних ударів по місцях базування українських захисників.

СБУ затримала фігурантів на гарячому, коли вони шпигували поблизу потенційної цілі.

Під час розслідування встановлено, що одесит також мав завдання розклеїти по місту 100 провокаційних листівок проти мобілізації та підпалити місцеву електропідстанцію.

За даними слідства, чоловік потрапив у поле зору росіян у травні цього року через анонімні чати в Телеграм-каналі, де обговорюють питання ухилення від мобілізації. Після вербування він залучив до підривної діяльності свою подругу.

Під час обшуків у помешканні затриманих вилучили мобільні телефони із доказами злочинів, банківську картку, на яку надходили гроші від ФСБ, а також партію антиукраїнських листівок.

Наразі слідчі СБУ повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який готував прорив ворога на Донеччині

Злочинні дії його спільниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 ККУ (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Наразі агент перебуває під вартою, стосовно його спільниці вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Їм загрожує від 8 років до довічного ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ нейтралізувала російську агентурну групу в Одесі, до складу якої входили двоє військових та місцева жителька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-