На Харківщині викрили залізничника, який «зливав» росіянам рух ешелонів ЗСУ

На Харківщині викрили залізничника, який «зливав» росіянам рух ешелонів ЗСУ

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила в Харківській області залізничника, який на завдання російської воєнної розвідки шпигував за військовими ешелонами Сил оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Зловмисником виявився помічник машиніста локомотивного депо регіональної філії Укрзалізниці. За вказівкою з РФ він збирав інформацію про залізничні маршрути, якими Збройні сили України переправляють на передову важке озброєння та боєприпаси.

Перебуваючи в кабіні локомотива, агент приховано фіксував напрямки руху ешелонів з українською зброєю.

Розвіддані, які зловмисник збирав, росіяни планували використати для підготовки ракетно-дронових ударів по залізничній інфраструктурі регіону. Таким чином вони сподівалися зірвати постачання українському війську озброєння та боєприпасів.

Встановлено також, що, крім стеження за рухом ешелонів, фігурант намагався виявити локації фортифікаційних споруд й укріплювальних районів Харкова.

Контррозвідка СБУ затримала агента, коли той намагався передати загарбникам свій звіт.

Читайте також: СБУ оголосила підозру пастору, який завербував своїх синів для роботи на ФСБ

За даними слідства, залізничника дистанційно завербував співробітник 78-го розвідувального центру головного управління Генерального штабу збройних сил Росії, відомого як ГРУ. У поле зору загарбників чоловік потрапив як активний користувач прокремлівських телеграм-каналів, у яких він залишав свої антиукраїнські коментарі.

Під час обшуків у залізничному вагоні, де працював зловмисник, та в його помешканні правоохоронці вилучили мобільні телефони й сім-карти з доказами злочинної діяльності.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який готував удари по нафтобазах та аеродромах ЗСУ

Підозрюваний перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, раніше СБУ викрила пастора, який завербував своїх синів, щоб шпигувати за підрозділами Збройних сил України.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-