В Ужгороді відбулася хіротонія нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії

В Ужгороді відбулася хіротонія нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії

Фото
Укрінформ
У вівторок, 16 липня, Мукачівська греко-католицька єпархія отримала нового очільника – єпископа Теодора Мацапулу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, урочиста церемонія хіротонії (рукопокладення) відбулася в Ужгородському греко-католицькому кафедральному соборі.

Висвячували владику Теодора три єпископи: головний святитель – Високопреосвященний владика Володимир (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський; другий святитель – Високопреосвященний владика Йона (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський; третій святитель – Преосвященний владика Ніл (Лущак), теперішній Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії.

До висвячення на єпископа отець Теодор був настоятелем храму на Тячівщині в селищі Дубове.

Як повідомляється, Теодор Мацапула (хресне ім’я Андрій) народився 21 серпня 1981 року в селі Крилос Івано-Франківської області. У 2001 році вступив до новіціяту Згромадження воплоченого слова, продовжив навчання в Міжнародній семінарії Сан-Віталіано в Сеньї та в Центрі вищих студій святого Бруно Єпископа (2002–2008 рр.). 25 серпня 2007 р. склав вічні обіти, а 10 лютого 2008 р. був висвячений на священника та розпочав свою місіонерську діяльність для греко-католиків Сибіру та на Далекому Сході. У 2013 р. отець Теодор приїхав в Україну для служіння на Закарпатті. З 2013-го по 2019 роки очолював релігійну організацію "Згромадження воплоченого слова" в Україні.

В Ужгороді відбулася хіротонія нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії / Фото: Юлій Зозуля. Укрінформ

Хіротонія (грец. "рукопокладення"), або ординація – християнський обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення у священнослужителі. Висвячення робить єпископа законним наступником апостолів і членом Колегії єпископів, тому разом з Папою та іншими єпископами він має дбати про всі церкви, а також отримує владу навчати, освячувати і управляти.

Читайте також: Зарваниця: десятки кілометрів пішки заради перемоги України

Мукачівська греко-католицька єпархія на Закарпатті – церковно-адміністративна одиниця візантійського обряду, яка тимчасово підпорядковується напряму Святому Престолу католицької церкви та залишається не підпорядкованою Львівській архієпархії, ані жодній іншій митрополії.

Як повідомлялося, 8 травня 2024 року Папа Франциск призначив нового єпархіального єпископа для Мукачівської греко-католицької єпархії. Ним став отець Теодор Мацапула, синкел у справах монашества цієї єпархії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-