Колишнього голову Старого Салтова за колабораціонізм засудили на три роки

Колишнього голову Старого Салтова за колабораціонізм засудили на три роки

Укрінформ
Суд визнав винним селищного голову Старосалтівської громади Харківщини Едуарда Коновалова у колабораційній діяльності та призначив покарання – три роки ув’язнення.

Як передає Укрінформ, вирок Київського районного суду Харкова опублікований у Єдиному реєстрі судових рішень 15 липня.

“Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати посади в органах влади, місцевого самоврядування на строк 10 років, з конфіскацією усього належного майна”, - йдеться у тексті вироку.

Зазначається, що строк перебування під вартою (з 7 травня 2022 року до 16 квітня 2024 року) зараховуватиметься у термін відбуття покарання. Зараз щодо обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді застави, клопотань про його зміну до суду не надходило.

Читайте також: СБУ затримала у Херсоні колаборантку, пов'язану із Сальдо

Коновалов у суді своєї провини не визнав. Він стверджував, що допомагав місцевим мешканцям з продуктами харчування та водою під час окупації, а також відмовився надавати окупантам списки учасників АТО.

Як зауважують у громадській організації “Харківський антикорупційний центр”, від початку слідства Коновалову загрожувало 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення за обвинуваченням у державній зраді в умовах воєнного стану, але пізніше провадження перекваліфікували на статтю про колабораційну діяльність.

Вирок ще не набув сили, триває строк апеляційного оскарження.

Читайте також: У Росії після замаху помер мер-колаборант Куп'янська Мацегора

Як повідомляв Укрінформ, Едуарду Коновалову оголосили підозру в державній раді 7 травня 2022 року. За даними слідства, під час окупації громади посадовець перейшов на бік Росії. Зокрема, провів нараду депутатів селищної ради, на якій заявив, що відтепер допомагатиме армії РФ, а також агітував місцевих мешканців сприяти загарбникам, забезпечував їх житлом, їжею та транспортом.

Селище Старий Салтів (Чугуївський район) було визволено 4 травня 2022 року.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-