Україні у четвер прогнозують зниження температури, подекуди грози та шквали

Україні у четвер прогнозують зниження температури, подекуди грози та шквали

Укрінформ
Від завтра, 18 липня, в Україні почнеться зниження температури повітря, переважно у західних та північних областях, очікуються локальні грози, град та шквали.

Про це на брифінгу повідомила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха, передає кореспондент Укрінформу.

Як пояснила Птуха, впродовж минулого тижня маси теплого повітря надходили в Україні з південного сходу, а також з Африканського континенту, що і спричинило підвищення температури повітря на території України.

"Ця тепла повітряна маса досить гарно на нашій території спостерігається, повітря прогрілося досить сильно. Але очікуємо, що завтра буде зміна цих повітряних мас, особливо в західних та північних областях це відчують. Під час того, як буде відбуватися ця перебудова, у нас будуть активні грозові процеси. І, відповідно, будемо мати доволі активну грозову діяльність, подекуди град та шквали. Завтра це переважно захід, північ, частково центр. Надалі пошириться і на решту областей - південний схід України", - розповіла Птуха.

Вона додала, завтра вранці буде ще доволі спекотно, але у денні години розпочнуться зміни, «і денні максимуми ми очікуємо в межах 30 градусів для заходу та півночі нашої країни».

На півдні і сході країни погодні зміни відбудуться дещо пізніше, температура повітря ще становитиме близько 35 градусів.

Читайте також: ГЕС працюють у штатному режимі попри аномальну спеку - Укргідроенерго

"Але з огляду на те, що зараз у південно-східних регіонах подекуди надзвичайна спека останні три дні, місцями досягала 40-41 градусів, тому близько 35 градусів - це послаблення спеки", - сказала Птуха.

Загалом, за її словами, нинішню спеку можна назвати аномальною, було побито кілька видів температурних рекордів, наприклад, температурні максимуми, середньодобові та мінімальні температурні значення для певних дат на окремих метеостанціях. Як додала Птуха, вчора, 16 липня, були зафіксовані чергові максимальні температурні (абсолютні максимуми) показники у Вінниці, Кропивницькому, Миколаєві, а також у ряді областей.

"Для прикладу, абсолютний максимум для України - це 42 градуси, на метеостанції Луганській він був зафіксований 12 серпня 2010 року. Відповідно, такої високої температури ми ще не фіксували. Тобто +42 у нас ще на жодній метеостанції за цю хвилю тепла не було. Так само і для Києва абсолютний максимум становить 39,4 градуса, який був зафіксований у 1936 році. Загалом, якщо говорити, чи є така температура аномальною, - так. І багато кліматологів говорять, що це повʼязано зі зміною клімату", - зазначила Птуха.

Читайте також: Як нам вижити у світі екстремальної погоди

Як повідомляв Укрінформ, у другій половині дня 17 липня у столиці очікуються грози, місцями град, шквали вітру 15-20 метрів на секунду (І рівень небезпечності).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-