Обвинувальні акти щодо 45 керівних посадовців Києва спрямовано до суду - прокуратура

Обвинувальні акти щодо 45 керівних посадовців Києва спрямовано до суду - прокуратура

Укрінформ
Обвинувальні акти від Київської міської прокуратури щодо 45 посадовців керівного рівня виконавчого органу Київської міської ради, комунальних підприємств, установ та організацій, що утворені Київською міською радою спрямовано до суду.

Про це повідомила виконуюча обов’язки прокурора міста Києва Марія Вдовиченко під час чергового засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві - столиці України під час воєнного стану, передає кореспондент Укрінформу.

В четвер, 18 липня, відбулось чергове засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві - столиці України під час воєнного стану. Народні депутати, представники міської влади та громадськість обговорили тему потенційних зловживань.

Читайте також: В Україні викрили схему з розкрадання ₴138 мільйонів, виділених на армію

Вдовиченко поінформувала про кількість кримінальних проваджень щодо посадових осіб і представників міської влади, які були передані до суду.

«У 2023 році було закінчено досудові розслідування і передані до суду обвинувальні акти по 80 кримінальних провадженнях стосовно 97 обвинувачуваних, зокрема стосовно 49 службових осіб виконавчого органу Київської міської ради, комунальних підприємств, установ та організацій, що утворені Київською міською радою, 45 з них - посадовці керівного рівня. Водночас 17 проваджень щодо районних міських державних адміністрацій, 27 щодо суб’єктів господарювання», - поінформувала вона.

За її словами, у кримінальних провадженнях, які ще тривають, було повідомлено про підозру 23 особам, 15 з яких - посадові особи КМДА та комунальних підприємств міста.

«За 6 місяців 2024 року вже передано до суду 76 обвинувальних актів щодо 87 обвинувачуваних. Повідомлено про підозру ще 37 особам», - додала Вдовиченко.

За її словами, встановлена сума збитків внаслідок здійснення кримінальних правопорушень сягає понад 600 мільйонів гривень за поточний рік.

Читайте також: Підприємця викрили у розкраданні грошей, виділених на забезпечення Києва продовольством на початку війни

Представники прокуратури зазначили, що інстанція звертається з клопотанням до суду, аби підозрювані та обвинувачувані були відсторонені від займаних посад та виконання службових обов’язків. Такі клопотання зазвичай судами задовольняються.

Своєю чергою перший заступник Голови КМДА Микола Поворозник зауважив, що за даними Реєстру досудових розслідувань у період з 2019 по 2023 було відкрито 1117 проваджень, з яких наразі 101 перебувають на розгляді у судових інстанцій, у 8 з них винесено обвинувальні вироки, 23 провадження закрито.

Посадовець запевнив, що орган влади проводить внутрішні службові розслідування, відсторонює своїх працівників від виконання обов’язків за рішенням суду, співпрацює зі слідством.

Проте, народні депутати зауважили, що відомо про 37 проваджень, в яких Київ не хоче визнавати себе потерпілою стороною.

«На їх думку причина в бюрократичних перепонах, хоча, мені здається, що це банальне покривання тих, хто завдає збитків місту і містянам», - зазначив народний депутат, голова ТСК Віталій Безгін.

Члени ТСК зауважили, що будуть слідкувати за ходом розгляду справ, а також наголосили на необхідності більш ретельного контролю з боку правоохоронних органів, громадськості, депутатського корпусу та керівництва столиці за виконанням службовими особами столиці своїх повноважень в рамках закону.

Як повідомляв Укрінформ, колишньому заступнику директора «Київводфонду» інкримінують розтрату коштів під час будівництва артезіанської свердловини в Оболонському районі столиці.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-