Похорон Ірини Фаріон: у Львові прощаються з мовознавицею

Похорон Ірини Фаріон: у Львові прощаються з мовознавицею

Фото
Укрінформ
Сьогодні о 14:00 у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові розпочався чин похорону мовознавиці, громадської діячки, народного депутата VII скликання Іриною Фаріон.

Про це повідомляє кореспондентка Укрінформу.

Біля Гарнізонного храму зібралися сотні людей, зокрема родичі Ірини Дмитрівни, колеги, студенти та просто небайдужі, які хочуть попрощатися з нею. Люди продовжують підходити. Біля храму багато правоохоронців.

Чин похорону Ірини Фаріон / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

Також пресслужба Львівської міської ради у Телеграмі повідомила, що у Львові ситуативно перекриватимуть рух транспорту по маршруту колони людей, які беруть участь в похороні мовознавиці, громадської діячки, народної депутатки VII скликання Ірини Фаріон.

Читайте також: З'являється більше даних про вбивцю Фаріон - Президент

«У звʼязку з похованням Ірини Фаріон у місті ситуативно перекриватимуть рух по маршруту колони. В тому числі це стосуватиметься і громадського транспорту. Мова йде про 15-20 хв затримки, тож врахуйте це, будь ласка», - йдеться у повідомленні.

У міськраді зазначили, що орієнтовно о 15:00 церемонія прощання відбудеться на площі Ринок і далі люди попрямують через вул. Пекарську на Личаківський цвинтар.

Станом на 15:20 процесія вирушила від площі Ринок до Личаківського цвинтаря. На вулицях зібралось багато людей. Дорогою до кладовища люди сандували гасло: "Одна мова, одна нація, одна Батьківщина — це Україна". На вході до кладовища всіх перевіряла поліція з металодетекторами.

«Навряд чи тут когось потрібно переконувати в тому, що робила Ірина Дмитрівна… Своїм життям вона народила українців, багатьох переродила, створила українцями. На її словах, на її діях вони перетворювалися на українців, — ті люди, які ніколи не знали українського слова», — сказав керівник секретаріату ВО «Свобода», головний сержант ЗСУ Руслан Кошулинський під час виступу на народному віче на Личакіському кладовищі. 

Читайте також: Вбивство Ірини Фаріон: злочин проти єдності

«Сьогодні нас, усіх українців, вбили за мову в особі моєї мами. Жінки, яка доводила усім прості речі: "Мова - це зброя; будемо говорити рідною мовою, то переможемо у війні"», — сказала під час віче донька Ірини Фаріон Софія Семчишин. 

Ірину Фаріон поховали на центральній алеї Личаківського цвинтаря — полі № 22, неподалік могили Володимира Івасюка.

Як повідомляв Укрінформ, ввечері 19 липня у Львові невідомий стріляв у громадську діячку, мовознавицю Ірину Фаріон. Згодом у поліції повідомили, що встановлюють обставини замаху на життя громадської діячки.

Медикам не вдалося врятувати життя Фаріон, внаслідок отриманих поранень громадська діячка померла у лікарні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-