Знесення садиби Зеленських: поліція проводить обшуки, влада міста хоче позиватися до забудовника

Знесення садиби Зеленських: поліція проводить обшуки, влада міста хоче позиватися до забудовника

Укрінформ
Міська влада Києва позиватиметься в суді до забудовника, який несанкціоновано зніс садибу Зеленських, а також вимагатиме відбудувати садибу, аби вона постала в тому вигляді, який мала.

Про це написав Київський міський голова Віталій Кличко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Місто позиватиметься в суді до забудовника, який несанкціоновано зніс садибу Зеленських, та до власників будівлі, яку нахабно знищили. І вимагатиме заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала. До того ж, землю під садибою Зеленських місто не передавало власнику будівлі. Що свідчить про незаконне використання земельної ділянки для будь-яких робіт.Тому встановлення будь-яких парканів навколо ділянки, заїзд будь-якої будівельної техніки є незаконним. І поліція повинна на це реагувати», - написав Кличко.

За його словами, міська влада також наполягатиме, щоб правоохоронні органи зʼясували і оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення садиби.

Столичний очільник наголосив, що місто всіляко сприятиме правоохоронцям, надаватиме необхідну документацію, щоб розслідування було обʼєктивним, а винні були притягнуті до відповідальності.

Поліцейські проводять слідчі дії у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом незаконного знесення Садиби Зеленських у Києві. Про це поліція Києва повідомила у Телеграмі.

Працівники поліції проводять обшуки у власників будинку та в будівельній компанії, яка безпосередньо здійснювала демонтаж будівлі.

У поліції нагадали, що повідомлення про знесення будинку, розташованого в межах Історичного ареалу міста, надійшло до поліції 19 липня.

Зловмисники, не маючи будь-яких відповідних дозволів, за допомогою важкої будівельної техніки зруйнували будинок, на який суд наклав арешт.

Поліція і прокуратура тричі зверталися до суду щодо накладення арешту на земельну ділянку та будівлю за вказаною адресою. Втім, за клопотанням адвокатів власників будинку суд його скасовував.

Востаннє, 18 січня та 19 лютого, за ініціативи поліції та прокуратури на земельну ділянку та будинок був накладений новий арешт із забороною здійснення будь-яких дій.

Кримінальне провадження здійснюється за трьома статтями Кримінального кодексу України - ч.2 ст. 298 (умисне незаконне знищення об'єктів культурної спадщини), ч. 3 ст. 197-1 (самовільне будівництво) та ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладений арешт).

Співробітники поліції будуть інформувати громадськість про перебіг та результати досудового розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Знесення «Садиби Зеленських»: під КМДА відбулась акція протесту

У столичній поліції заявили, що розпочали розслідування за фактом знесення історичної будівлі.

Ввечері 20 липня близько тисячі людей зібралися під КМДА на акцію протесту проти знесення садиби Зеленських.

Садиба Зеленських - це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Із 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-