У Лиманській громаді російськими обстрілами вже пошкоджені та зруйновані до 90% будівель

У Лиманській громаді російськими обстрілами вже пошкоджені та зруйновані до 90% будівель

Ексклюзив
Укрінформ
Від лютого 2022 року в Лиманській громаді на Донеччині російськими ворожими обстрілами пошкоджено та зруйновано 85–90% будівель.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник Лиманської міської військової адміністрації Олександр Журавльов.

За його словами, від початку повномасштабної війни в Лиманській громаді пошкоджено та зруйновано 85–90% будівель: це приватні та багатоповерхові житлові будинки, школи, садочки та інші установи.

«У селі Терни, наприклад, вже немає жодного будинку. У Торському за одну ніч згоріло сім будинків. У цьому селі раніше було 1300 жителів, залишилося - 145. Люди здебільшого живуть у підвалах, ніяк не можемо вмовити їх виїхати», – зазначив керівник громади.

Він додав, що в місті Лиман наразі дуже масштабні пошкодження та руйнування житлових будинків.

«У самому Лимані пошкоджено і зруйновано понад 80% будинків. У місті – 236 багатоповерхівок, і майже в кожній немає вікон, розбито дахи, а 15 із них знищені вщент, відновити їх неможливо. У районі Зеленого Клину після прильотів стоять зруйновані до половини двоповерхівок», - розказав Журавльов.

Він пояснив, що наразі в громаді все, що можливо, намагаються підлатати, підремонтувати, законсервувати, накрити.

Деякі будинки консервують завдяки ЖЕКам, які знаходять для цього бригади. Допомагають із будматеріалами гуманітарні фонди «Слов'янське серце», «Янголи порятунку», також Червоний Хрест.

«Капітально нічого не ремонтується, бо можуть бути повторні влучання. Єдине, якщо дах пошкоджено, то робимо дерев'яні конструкції, а далі накриваємо не шифером, а легкими матеріалами. Якщо буде новий приліт, зірвало – перекрили і все. За можливості забиваємо вікна, під'їзди... Але, на жаль, дуже-дуже важко нам це дається, тому що люди через часті обстріли бояться у нас працювати. Ми вмовляємо, – розповів Журавльов.

Лиманська міська територіальна громада входить до Краматорського району Донецької області. У її складі – 40 населених пунктів: одне місто та 39 сіл і селищ. Наприкінці травня 2022-го громада була окупована, але восени того ж року українська армія її звільнила.

Читайте також: У Лиманській громаді під час російської окупації загинули 266 цивільних - МВА

На Лиманщині до широкомасштабного вторгнення проживало 43000 місцевих мешканців і 8500 внутрішньо переміщених осіб, які приїхали з окупованих у 2014 році територій Донеччини та Луганщини. На 14 серпня тут залишалися 8832 людини, із них 245 – діти.

У місті Лимані й ще кількох населених пунктах, наближених до лінії фронту, оголосили примусову евакуацію дітей.

Фото: Лиманська міська військова адміністрація

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-