На Миколаївщині коштом громад працевлаштували сімох помічників ветерана

На Миколаївщині коштом громад працевлаштували сімох помічників ветерана

Ексклюзив
Укрінформ
На Миколаївщині коштом громад працевлаштовано сімох помічників ветерана.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила радниця патронатної служби начальника Миколаївської ОВА Неллі Яровенко.

«Ми були пілотною областю щодо впровадження проєкту під назвою "Помічник ветерана". Вже відбулося два випуски. Зокрема під час першого - ще у вересні минулого року - підготовлено 23 помічники ветеранів. Але ця програма на державному рівні досі не запрацювала. Тому на Миколаївщині коштом громад працевлаштовано сім помічників. Йдеться про Арбузинську, Новобузьку, Вознесенську, Чорноморську, Єланецьку, Братську та Южноукраїнську», - сказала Яровенко.

Вона також зазначила, що Миколаївщина готова запускати наступну хвилю навчань і працевлаштовувати усіх інших. Але є питання, які потребують відповідей від профільного міністерства. Адже область розпочала роботу над цим проєктом ще у квітні 2022 року, а низка аспектів щодо нього на законодавчому рівні досі не врегульована.

За словами Яровенко, йдеться про людей, які покликані здійснювати індивідуальний супровід ветеранів, членів їх сімей та родин загиблих, допомагати їм адаптуватися до мирного життя. Їх робота базується на принципі «рівний з рівним», тобто лише той, хто сам воював, може зрозуміти іншого ветерана.

«Перші хвилі відбору помічників ветерана базувалися на певних критеріях, серед яких важливе місце посідали такі якості, як співчуття, бажання допомогти. Але життя підказало, що треба це коригувати. Інколи емпатичність стає на заваді вирішенню конкретних проблем», - зауважила радниця начальника ОВА.

Читайте також: На проєкт «Фахівець із супроводу ветеранів війни» виділені ₴3,2 мільярда - Порхун

Вона навела приклад: мати чи дружина загиблого стає помічником. У неї з’являється підопічний, який має важке поранення, втратив руку чи ногу. Зрозуміло, що такі люди емоційно нестабільні, інколи починають вимагати підвищеної уваги до себе, дехто вважає, що всі їм зобов’язані. Ті, хто працюють помічниками, не завжди витримують такого ставлення, адже самі втратили рідних. Виникає непорозуміння.

«Тому наразі при підборі таких фахівців будемо зосереджувати увагу саме на ділових якостях та компетентності. Ці люди мають розуміти різні процеси, у тому числі і бюрократичні, бо без цього поки ніяк», - наголосила Яровенко.

Також вона звернула увагу, що існуючу з 2022 року норму про те, що один такий фахівець має обслуговувати до 100 осіб, треба змінювати. Адже помічник веде цілу родину, працює з нею тривалий час, тож має приділити вдосталь уваги.

Як повідомляв Укрінформ, професії помічника ветерана треба навчати у виші. Це повинна бути фахова людина, бо оформлення статусу УБД, інвалідності і таке інше – це тривалий бюрократичний процес.

Фото: АрміяInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-