На Одещині бойовий медик оголосив голодування через погані умови в лікарні, справою зайнялося МОЗ

На Одещині бойовий медик оголосив голодування через погані умови в лікарні, справою зайнялося МОЗ

Укрінформ
Бойовий медик 35 бригади морської піхоти Петро Конопля оголосив про голодування через погані умови перебування в Одеській обласній психіатричній лікарні №2. МОЗ відправило перевірку у медзаклад.

Про це медик Конопля повідомив в соцмережах, передає Укрінформ.

В оприлюдненому відео військовий стверджує, що пацієнтів годують клеєподібною їжею, здебільшого це переварені каші та макарони. В палатах на стінах біля ліжок пацієнтів - пліснява.

Конопля наголосив, що окрім цивільних в медзакладі допомогу отримують і військові, збалансоване харчування це частина лікування. За словами Коноплі, за час його служби в ЗСУ він вже лікувався в інших медзакладах і умови в них були значно кращими.

Після оприлюдненого відеозвернення бойовому медику запропонували змінити лікувальний заклад, проте він відмовився.

"Мене переводять в іншу лікарню, де годують краще, але тут залишаються пацани, які будуть їсти ту ж саму гидоту. Як вирішується питання? Мене просто переводять подалі, як проблему якусь. Я оголошую голодування: з цього моменту нічого не їм, п’ю тільки воду, доки у хлопців не вирішиться питання", - сказав Конопля.

На повідомлення про неналежні умови перебування пацієнтів в психлікарні відреагували в МОЗ та повідомили, що за дорученням міністерства на місці працює комісія Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації.

В міністерстві зазначили, що цей заклад нещодавно було приєднано до Одеського обласного центру психічного здоров’я, власником якого є Одеська обласна рада.

«Адміністрація медзакладу має вжити заходів, аби пацієнти мали змогу лікуватися в нормальних умовах. Для цього лікарня має всі необхідні ресурси, про що свідчать дані НСЗУ», - наголосили в МОЗ.

В свою чергу керівництво лікарні, як повідомляє Суспільне у відповідь на всі обвинувачення, скаржиться на недостатнє фінансування та неспроможність забезпечити умови для великої кількості військових через незавершений ремонт будівлі.

Начальник третього відокремленого відділення Одеського обласного центру психічного здоров'я Станіслав Сервецький повідомив, що попереднє керівництво лікарні вирішило розмістити військових в приміщенні, яке мали відвести під ремонт. В корпусі екстрено полагодили дах, відремонтували вікна, двері та каналізацію. Наразі перед новим керівництвом медзакладу знову стоїть питання про комплексний ремонт будівлі.

Також Сервецький зазначив, що в медзакладі дійсно є проблеми з харчуванням.

"Воно проводиться на цивільному рівні, а не на військовому. У бійців харчування має бути за іншими рецептами, по дорожчим цінам. У нас такої фінансової можливості наразі немає, отже теж цю проблему вирішуємо. Звертались до управління охорони здоров'я, облдержадміністрації. Усюди ми отримали підтримку. Чекаємо остаточного розв'язання цього питання", - сказав Сервецький.

В Одеській ОВА повідомили, що заклад фінансово обмежений, а вартість щоденного харчування військових замала - 100 грн.

"На сьогодні керівнику закладу дано доручення щодо розрахунку фінансової можливості збільшення вартості добового харчування військового. Я думаю, що упродовж доби буде зроблений цей розрахунок і, безумовно, якість харчування та калорійність цього харчування буде збільшена до максимально можливого рівня упродовж тижня. За попередніми оцінками, вартість можна збільшити у півтора раза", - зазначив заступник голови Одеської ОВА Олександр Харлов.

Читайте також: Міноборони у липні запобігло постачанню до війська понад 209 тонн неякісних продуктів

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі воїни, які проходять реабілітацію у міських лікарнях, відвідали заняття з гольфу.

Фото: Суспільне Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-