У Запорізькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка прапорів

У Запорізькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка прапорів

Фото
Укрінформ
У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Під синьо-жовтим кольором Незалежності”.

Експозицію складають прапори військових частин Запоріжжя, бригад ЗСУ, батальйонів, підрозділів, а також унікальні стяги з фондів музею, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На виставці експонується 36 прапорів, але вони довозяться і колекція поповнюється. Ми кинули клич серед військових, бригад - і ще 11 прапорів у нас з'явилися вже після відкриття виставки, ще 5 зараз у дорозі. Тож буде понад 40 прапорів. Всі вони різні, унікальні та мають свою історію”, - зазначила завідувачка відділу новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Ірина Коробова.

У Запорізькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка прапорів / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Найстарішими прапорами на виставці є ті, які передав запорізький активіст Костянтин Лямцев.

“Перший прапор - це той, який він підняв особисто і закріпив над нашою Запорізькою обласною радою 27 вересня 1991 року. Це перший синьо-жовтий прапор, який було піднято в Запоріжжі... З другим прапором він крокував під час святкування 500-річчя козацтва на Хортиці в 1991 році. З цим прапором він пішки пройшов від Хортиці через ДніпроГЕС”, - розповіла Коробова. 

За її словами, ці прапори були передані у фонд музею, вони не реставрувалися.

Серед експонатів також є прапор України, привезений із Гуляйполя. 23 серпня 2023 року співробітники ГУ ДСНС України у Запорізькій області передали його до музею разом з імпровізованою вишиванкою, яка була на пам'ятнику Нестору Махну, встановленому в центрі Гуляйполя. У травні 2024 року рятувальники передали до фондів музею й уламок від пам'ятника, зруйнованого внаслідок обстрілу.

Читайте також: До Дня прапора в Укрінформі вивісили українські стяги, підписані захисниками на Курщині

Є в експозиції й бойовий прапор, з позицій першої роти механізованого батальйону у Мар'їнці. "Прапор 2015 року і був свідком подій, які розгорталися там в ті часи. Прапор нам передала мати бійця, який загинув в 2017 році, позивний “Єгер”. Він служив у добровольчому корпусі ДУК “Правий сектор”, - сказала співробітниця музею. 

Крім того, на виставці представлені стяги територіальної самооборони Запоріжжя, 92-ї окремої механізованої бригади, 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, прапори від підрозділів “Скіф”, “Люті”, “Корд”, штандарт батальйону “Азов” на якому зображено символ “Ідея Нації”. 

На більшості прапорів є підписи бійців, їхні позивні та назви населених пунктів, які обороняли військові.

Виставка триватиме до жовтня. 

Як повідомлялося, 23 серпня в Україні відзначається День Державного Прапора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-