У Бучі Епіфаній освятив верхній храм святого апостола Андрія Першозваного

У Бучі Епіфаній освятив верхній храм святого апостола Андрія Першозваного

Фото
Укрінформ
У місті Буча Київської області у неділю, 25 серпня, відбулося освячення верхнього храму святого апостола Андрія Першозваного, яке очолював предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Як передає Укрінформ, про це перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомляє у Фейсбуці.

За його словами, символічно, що освячення відбулось на другий день після підписання Президентом України Володимиром Зеленським законопроєкту, який гарантує духовну незалежність.

"Цей храм один із найвідоміших в нашій країні та став символом опору й водночас жахливої трагедії українського народу. Світові лідери з вуст настоятеля храму отця Андрія чули історію перших днів повномасштабного вторгнення, як цивільні та військові були закатовані й заховані на території храму. Зараз на цьому місці стіна пам'яті з іменами загиблих мешканців міста", - зазначив Корнієнко.

Він наголосив, що міжнародна спільнота повинна знати правду.

"Докладаємо дипломатичні зусилля у нашій боротьбі за справедливий мир, зокрема йдеться і про Формулу миру Володимира Зеленського. Триває серйозна робота Офіс Президента України, Міністерства закордонних справ України та парламентської дипломатії", - підкреслив Корнієнко.

Читайте також: На Чернігівщині суд повернув громаді міста Носівка Свято-Троїцький храм

Як у Фейсбуці написав митрополит Епіфаній, це справді особливий день для бучанців.

"Адже коли понад два десятиліття тому українська православна громада на чолі з настоятелем отцем Андрієм розпочали у складних і несприятливих зовнішніх умовах втілювати в життя задум побудови цього собору, ніхто з людей не міг би передбачити, яка особлива доля випаде йому у майбутньому. Але Господь, Який все знає, благословив побудову цього храму успіхом. Щоб коли зло і його слуги ніби брудним потопом ринули на нашу землю, несучи руїни і вбивства, ця святиня, як знак чистоти, світла і надії, знак Божої перемоги, височіла серед горя і страждань", - зазначив митрополит.

За його словами, сьогодні місто Буча живе і відбудовується. А цей храм і освячення його є свідченням того, що добро, правда і світло завжди перемагають.

"Щоразу, коли я буваю тут, я не можу не згадати свій перший приїзд до Бучі після її звільнення від окупантів. І зараз перед моїми очима стоїть братська могила поруч із цим храмом, в якій ховали тіла мирних бучанців, замордованих росіянами. Тільки кам’яне серце не здригнулося би від такого вигляду цього місця – наочного торжества злоби, брехні та насильства. Але сила, яку виявила російська імперія зла тут, у Бучі, обернулася для неї поразкою. Бо злочин геноциду, вчинений тут окупантами, для всього світу відкрив чорну диявольську сутність ідеології "русского міра", - підкреслив Епіфаній.

Він зауважив, що сотні мільйонів людей в усьому світі побачили "отруйні і смертоносні плоди дерева цього вчення".

"Розкриття правди про зло "русского міра", свідчення про неї, є важливим внеском у перемогу і наближення справедливого миру для України. Збереження пам’яті про ті трагічні події, про жертв російського терору, постійна молитва за спокій їхніх душ – цю місію вже гідно несе і продовжить нести з покоління в покоління цей собор та його громада, засвідчуючи не лише те, що було в минулому, але також проголошуючи, звіщаючи, стверджуючи надію на перемогу і остаточне подолання сили зла", - підсумував митрополит Епіфаній.

Як повідомлялося, російська армія ввійшла до Бучі 27 лютого 2022 року. За 33 дні загарбники скоїли в Бучанському районі понад 9 тисяч воєнних злочинів та вбили більш ніж 1400 цивільних, 37 з яких – діти.

Збройні сили України визволили місто 31 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-