В Україні відбувся забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України»

В Україні відбувся забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України»

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні в різних містах пройшла щорічна патріотична акція - забіг “Шаную Воїнів, біжу за Героїв України”.

Цю традицію, приурочену до Дня пам’яті захисників України, започаткували у 2018 році батько загиблого «кіборга» Олексія Дурмасенка Олег Дурмасенко спільно із Таїсією Братасюк та Дмитром Примаченком. За роки існування забігу його географія розширилася від регіонів України до майже 40 країн світу. Цьогоріч акція проходить усьоме.

За словами заступника Міністра у справах ветеранів Фархада Фархадова, забіг – це одна з можливостей віддати шану та повагу героям.

Як зазначили у Міністерстві у справах ветеранів, кожен учасник може пробігти дистанцію у 2 км, 5 км або 10 км із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України у період з 2014 по 2024 роки. Також закликають поділитися життєписом Героя з тегами #БіжуЗаГероя_2024 та #забіг2024 у соціальних мережах.

Старт забігу відбувся о дев'ятій ранку.

***

На Харківщині у Красноградському районі більше сотні спортсменів області взяли участь у патріотичному забігу "Шаную Воїнів, біжу за Героїв України".

"На Харківщині відбувся забіг «Шаную Воїнів - біжу за Героїв України». Захід приурочений до Дня пам’яті захисників України. Цьогоріч на Харківщині патріотичний забіг організували в Красноградському районі. Захід об’єднав 120 спортсменів з різних куточків області", - йдеться у дописі Харківської ОВА.

За словами заступника начальника Харківської ОВА Романа Семенухи, передусім, це не спортивне змагання, а акція пам’яті, шани до Героїв України, які поклали свої життя у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. 

"Це чергова можливість підтримати родини полеглих воїнів. Окрім цього, такий захід об’єднує ветеранів, волонтерів, спортсменів та всіх українців", - зазначив посадовець.

***

Забіг "Шаную Воїнів, біжу за Героїв України” тривав у Центральному парку Чернівців кілька годин, учасники пройшли різні дистанції та отримали нагороди.

***

Донеччина також долучилася до всеукраїнського забігу. Участь у ньому взяли понад півтори тисячі мешканців, серед яких і переселенці з регіону.

Як зазначили в Донецькій ОВА, метою заходу є гідне вшанування пам’яті захисників та захисниць, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

***

На Херсонщині всім учасникам забігу вручили пам'ятні медалі.

До заходу долучилися працівники обласної адміністрації, волонтери, друзі, побратими та родичі Героїв. Перед стартом полеглих Захисників і Захисниць вшанували хвилиною мовчання. Кожен учасник обрав ім'я загиблого Героя, в пам’ять про кого долав дистанцію.

«Я щиро вдячний усім, хто взяв участь у цьому марафоні шани. Сьогодні ми бігли за наших Героїв. Пам'ятаємо кожного, хто до кінця боровся за вільну Україну!», - зазначив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, який також пробіг дистанцію.

***

Черкащина стала ще одним осередком, де сьогодні відбувся всеукраїнський патріотичний забіг.

"Понад пів тисячі учасників. Аматори, професійні спортсмени, військові й ветерани. Діти та дорослі. Усіх об’єднала спільна мета – через спорт розповісти історії наших полеглих воїнів. Серед учасників було чимало їхніх рідних", - зазначив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець у Телеграмі.

***

Не залишилася осторонь акції Чернігівщина.

У центрі Чернігова кілька сотень містян долучилися до патріотичного забігу.

***

У місті Дніпро та області у всеукраїнському благодійному забігу “Шаную Воїнів, біжу за Героїв України” взяли участь майже три тисячі людей.

"Загалом взяли участь майже три тисячі людей з усього регіону. Вони долали 2, 5 або 10 кілометрів – на вибір. Кожен з них мав наліпку на футболці з іменем загиблого Героя. Його обирали самостійно або на тематичних сайтах", - розповів начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак у Телеграмі.

Зазначається, що подолати дистанцію на честь свого рідного, знайомого чи друга військового прийшли професійні спортсмени, студенти, ліцеїсти, просто охочі мешканці регіону. Приєдналися й ветерани, зокрема амбасадори проєкту #ТитаниUA.

***

Вшанували пам'ять загиблих військових і у Івано-Франківську.

В Івано-Франківську відбувся щорічний всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

***

У Миколаєві у традиційному забігу взяли участь рідні, близькі та знайомі полеглих Героїв, а також вихованці спортивних шкіл та секцій міста, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Цьогоріч, через безпекову ситуацію, захід широко не афішувався. Попри це, мешканці міста, попередньо списавшись у соцмережах, прийшли у центр міста, аби вшанувати пам'ять своїх рідних та знайомих і пробігти, хто скільки може.

На початку заходу учасники забігу вшанували пам’ять полеглих Героїв хвилиною мовчання і заспівали гімн України. Потім пройшлися вулицею Соборною до Каштанового скверу, звідки було заплановано старт.

У Миколаєві пройшла акція «Біжу за Героїв України» / Фото: Наталя Грудова

Одна з учасниць забігу Наталя, розповідає, що бігла за свого знайомого Олексія Губського. Він був ветераном АТО/ООС, повернувся до Миколаєва і відкрив кав'ярню. Але коли почалося повномасштабне вторгнення, відразу ж пішов на фронт і у складі своєї 93-ї ОМБр Холодний Яр захищав країну у найгарячіших точках. Загинув у березні 2022 року на Харківщині, похований у рідному Миколаєві.

«Льоша був щирим, усміхненим, справжнім. З такою життєрадісною позицією він крокував по життю. Сьогодні 2 км пробігла за нього та за усіх, хто поліг у бою. Пам'ятати та шанувати – це найменше, що ми зараз можемо зробити для них», - каже Наталя.

Загалом у забігу взяли участь близько 200 учасників. Кожен міг пробіги одну з трьох дистанцій на вибір - 2, 5 або 10 кілометрів, залежно від власних бажань та стану фізичної підготовки.

***

У Запорізькій області до забігу долучилися понад 300 жителів.

«Понад 300 мешканців Запорізької області різних вікових категорій та професій долучилися до щорічного патріотичного забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Захід став символом вдячності та пам'яті про тих, хто віддав життя за свободу і незалежність України», - повідомляє Запорізька ОВА.

Серед учасників цьогорічних змагань і запоріжанка Олена. «Я біжу за свого брата, який загинув при виконанні бойових завдань на Запорізькому напрямку. Кожен крок нагадує мені про його мужність і відданість Батьківщині», – поділилася емоціями жінка.

Підтримати учасників прийшла і секретарка Запорізької міськради Регіна Харченко.

«Зараз дуже багато горя і сліз. Я часто бачу, як наші мешканці плачуть під час гімну, плачуть під час хвилини мовчання. Такими заходами ми показуємо, що ми єдині, сміливі, сильні, сталеві, і як би важко нам зараз не було, скільки б сліз ми не виплакали за наших загиблих Захисників та Захисниць, нам з вами вже ніколи не буде соромно», – зазначила Харченко.

У Запоріжжі пройшла акція «Біжу за Героїв України» / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Бігуни могли обрати дистанцію – 2,5 або 10 км. На футболці кожного учасника кріпився стартовий номер з іменем знайомого або незнайомого Героя, який віддав життя в боротьбі за територіальну цілісність України у період з 2014 по 2024 роки. Всі учасники забігу отримали памʼятні шеврони.

***

У міському дендропарку Полтави до забігу долучилися 350 людей віком від 5 до 73 років

«Полтавщина долучилася до патріотичної спортивної ініціативи, щоб вшанувати світлу пам'ять полеглих українських воїнів. Сьомий всеукраїнський забіг "Шаную Воїнів, біжу за Героїв України" об'єднав більше тисячі жителів області. На футболках учасники закріпили імена захисників та захисниць, які навіки в строю. Долали різні дистанції – 2,5 і 10 км – на території своїх громад», - повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін у Телеграмі.

***

Понад 500 жителів Рівненської області взяли участь у благодійному забігу.

«Понад 500 жителів області взяли участь у благодійному забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Нагадаємо, такі акції проходять у всіх куточках нашої країни з метою вшанування памʼяті воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Перед початком заходу учасники хвилиною мовчання віддали данину шани полеглим Захисникам», - повідомила Рівненська обласна державна адміністрація у Фейсбуці,

Зазначається, що цьогоріч на Рівненщині - рекордна кількість учасників. Для участі у Рівному зареєструвалися люди абсолютно різного віку й професій. Це діти, дружини та матері загиблих Героїв, працівники облдержадміністрації та облради, представники поліції, ДСНС, нацгвардії, спортивних організацій області. Долучилися люди з інвалідністю та діти.

Серед учасників - учні Рівненської академії патрульної поліції, які присвятили свій забіг випускникам закладу, яких забрала війна. Кожен учасник забігу міг обрати дистанцію - 2, 5 км або 10 км.

***

У Білогородці Київської області різні дистанції забігу подолали понад 400 учасників.

До заходу також долучився начальник Київської ОВА Руслан Кравченко, інші працівники, голови районів, представники громад Київщини та жителі області.

«Біг за кожного Героя та Героїню, насамперед з наших підопічних бригад – 72 ОМБР ім. Чорних Запорожців та 114-ї бригади ТРО. Вдячний вам за життя, за незалежну Україну, яка є і буде, за можливість відбудовувати та розвивати нашу Київщину. Знаю, що такі забіги сьогодні відбулися в більшості районів та громад області. Кожен крок – це вдячність! Незалежність та мир – це результат величезних зусиль і жертовності. Пам’ятаймо про наших Героїв!» – зазначив Кравченко.

***

До забігу вимушені переселенці з Луганщини долучилися у різних населених пунктах України.

За інформацією начальника Луганської ОВА Артема Лисогора, загалом зібралося понад 300 осіб.

Учасниками забігу стали матері загиблих Сергія Склярова, Дмитра Набоки та Руслана Довгополого. Мамі Руслана – Вірі Пожидаєвій вручили посмертну нагороду сина - Знак Пошани «Захиснику Луганщини».

Також очільник ОВА, який також брав участь у забігу, вручив Знак Пошани і Едуарду Магомедалієву з «Люті». Рік тому, у День Незалежності, рятуючи життя побратиму, він втратив ногу. Сьогодні він біг за кожного, хто став до Небесного війська.

***

У Луцьку участь у забігу взяли понад пів тисячі учасників, серед яких 15 охоронців кордону, а також рідні загиблих прикордонників.

На центральному майдані міста присутні схилили голови й згадали полеглих Героїв, а священнослужителі відслужили панахиду за загиблими захисниками. Усі разом виконали Гімн України та пробігли дистанцію 2 кілометри.

Як зауважили у Державній прикордонній службі України, військовослужбовиця прикордонного загону Юлія сьогодні бігла в пам'ять про свого чоловіка-прикордонника Сергія Гулюка. Наприкінці липня минуло 10 років із дня його загибелі. Захисник віддав життя у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, поблизу населеного пункту Василівка на Донеччині.

У Луцьку прикордонники долучилися до забігу в пам'ять про загиблих військових / Фото: ДПСУ

«Сергій один із перших поїхав боронити нашу Батьківщину на східні рубежі. На їх варті залишився назавжди. Разом з колегами я щороку долучаюся до цього заходу, адже свого часу так, як і мій чоловік, зробила вибір захищати Україну та її кордони. Шлях батьків обрав і наш син Дмитро, який нині навчається у військовому виші. Таким чином я вшановую подвиг чоловіка, мужність у протистоянні ворогу. Зараз ми повинні боротися за нашу Батьківщину і берегти пам'ять про усіх тих, хто віддав за неї найдорожче – своє життя», – зауважила Юлія.

Взяти участь у забігу також вирішив Микола. Сьогодні він біг у пам'ять про свого друга, захисника Олександра Гончара.

За його словами, «таким чином кожен із нас може долучитися до вшанування бійців, які поклали душу й тіло за нашу свободу, та об'єднатися заради вільного майбутнього нашої країни»,

***

В Одесі 564 людини взяли участь в акції.

«Бігли й дітки 8-9 років, молодших ми вже не допускали. Найдорослішому учаснику, якого я бачила, було 64 роки. Тут бігли представники силових структур, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, родини загиблих Героїв тощо. Також до акції долучилися переселенці з Луганської області», - розповіла Укрінформу начальниця управління фізкультури і спорту Одеської ОВА Валентина Кольчак.

В Одесі пройшла акція «Біжу за Героїв України» / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

***

До Всеукраїнського забігу долучилися мешканці Львова.

Забіг «Біжу за героя» у Львов / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

***

В Ужгороді забіг стартував на площі Шандора Петефі. Понад 1000 людей - рідні героїв, спортсмени, військові, представники влади, небайдужі містяни вшановували подвиг та найбільшу пожертву воїнів.

В Ужгороді понад 1000 людей долучилися до забігу у пам'ять про загиблих захисників / Фото: Ужгородська міська рада

***

У Вінниці понад 2000 учасників долучилися до забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».

Фото: Суспільне.Вінниця

«Цей забіг став щорічною патріотичною традицією, одним із форматів вшанування подвигу тих, хто віддав життя, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, у російсько-українській війні... Сьогодні бігли і маленькі, і дорослі, чоловіки та жінки, рідні, друзі, колеги наших полеглих захисників та захисниць», - повідомила перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

***

У Києві пам'ятна акція пройшла на Трухановому острові.

Забіг "Біжу за героя" на Трухановому острові / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

***

У Кропивницькому бігли за Героїв України понад 200 людей.

«У рамках Всеукраїнського забігу «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України!» понад 200 людей взяли участь у забігу, щоб вшанувати Захисників України. До заходу долучилися представники структурних підрозділів ОВА, волонтери, студенти, спортсмени та родичі Героїв», - повідомила Кіровоградська ОВА у Фейсбуці.

Відео: Кіровоградська ОДА

Забіг стартував від меморіального комплексу «Фортечні вали». На вулиці Велика Перспективна, біля ТЦ «Депот», до акції приєднались рідні загиблих військовослужбовців, які шанувальною ходою рухались до Площі Героїв Майдану.

Загалом на Кіровоградщині до акції «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України!» долучилися понад 800 людей. Забіг в області проводять увосьме.

***

У Тернополі участь у патріотичній акції взяли понад 600 жителів області.

«Це акція пам’яті, шани, вдячності загиблим захисникам та захисницям. Щороку у забігу беруть участь все більше і більше людей. Цьогоріч це понад 600 жителів області. Учасники будуть бігти на дистанції 2, 5, 10 кілометрів», - повідомив начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОВА Андрій Човган.

У Тернополі відбувся забіг в пам'ять про загиблих захисників та захисниць “Шаную Воїнів, біжу за Героїв України” / Фото: Юлі Томчишин, Укрінформ

Серед учасників забігу - рідні загиблих героїв, військові, ветерани, небайдужі жителі області.

«Потрібно берегти пам’ять про тих хлопців, які віддали свої життя за Україну... Я біжу за свого сина, який загинув у бою поблизу Запоріжжя. Він добровільно став на захист України і боровся за свою державу до останнього подиху», - зазначила мама загиблого військовослужбовця Ярослава Кондратюка Ольга Кондратюк.

25-річна Ірина Лозінська біжить за загиблу Ірину Цибух, парамедика «Госпітальєрів».

«Для мене важливо пробігти за героїню, яка віддала своє життя у боротьбі за Україну, рятуючи життя військових на фронті. У забігу беру участь уперше», - сказала Лозінська.

***

У Житомирі забіг пройшов у гідропарку та зібрав майже тисячу учасників.

«Забіг зібрав близько тисячі учасників. Вони бігтимуть на п'ять дистанцій. Я буду бігти дистанцію 2,5, котру присвячую Володимиру Рудюку, який займався спортом та активно його популяризував», - зазначила в коментарі Укрінформу начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради Ірина Ковальчук.

Учасники забігу пробігають дистанції в пам’ять про своїх рідних, друзів та побратимів. Частина людей підтримувала воїнів, які були сиротами, або чиї рідні з різних причин не можуть долучитися особисто.

Забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" в Житомирі / Фото: Ірини Чириці, Укрінформ

Як розповіла учасниця Марина Сідлецька, вона бере участь в забігу разом із трьома своїми синами. Свої дистанції вони присвячують обом загиблим на війні чоловікам Марини – Юрію Ковальчуку та Якову Сідлецькому.

Дар’я Штатська переїхала у Житомир із Запоріжжя і свій забіг приурочила в пам’ять про загиблого на війні свого чоловіка - десантника Максима Штатського. Для неї цей захід символічний, адже 31 серпня у нього був би день народження.

За словами Олени Васиєвої, її наймолодша 6-річна донька Варвара біжить 200-метрів у пам’ять свого брата Філіпа Васильєва, який загинув у 24-річному віці.

***

Організатор заходу — Міністерство у справах ветеранів України у співпраці з Міністерством молоді та спорту України за участі обласних та Київської міської військових адміністрацій, Міноборони, МВС, МЗС, СБУ, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, ГО "Славетні епохи України", ГО "Незламні Матері України", ГО “Асоціація медиків Революції Гідності”, ВГО “Легіон АТО”, ГС “Труханів острів”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-