Кінна терапія: на Харківщині проводять реабілітацію для ветеранів і військових

Кінна терапія: на Харківщині проводять реабілітацію для ветеранів і військових

Фото
Укрінформ
На Харківщині власники «Активної стайні «Рай» Анна й Олександр Ніконенки проводять іповенцію (модель терапевтичної взаємодії між людиною і конем) для ветеранів і військовослужбовців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Власники утримують коней у середовищі, наближеному до природних умов. Тварини живуть в огорожі, але табуном, і фактично просто неба, лише з накриттям від сонця.

Майже два десятки коней з’являлися тут поступово.

«Спершу це було просто бажання - хочу коня. А потім з'явилася Багіра. Коли вона була вагітна, її хотіли здати на м’ясо. В нас вийшло її забрати. Її Багі народився вже тут - і він думає, що ми, напевно, його родичі. Бо коли ще в нас зовсім мало коней було і не було огорожі, коник заходив і до хати, крав капці. Наші тварини люблять спілкуватися з людьми», – говорить Анна Ніконенко.

За її словами, ідею занять для військових подала волонтерка Марія Волкова, яка на собі відчувала, що таке стрес та вигоряння. Перше заняття провели у квітні 2023-го.

На Харківщині проводять іповенцію для ветеранів і військових / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

Найголовніше, чому навчають – взаємодії з кіньми через внутрішні рівновагу та спокій, а не фізичну силу.

«Будь-хто може співпрацювати з конем. Ми вчимо людей концентрувати увагу на собі, на своєму диханні, розслабленості. Бо кінь розуміє людину не словом і навіть доторком, а відчуттями. Якщо ти відсторонений, кінь не почує», – вважає Анна.

Днями у стайні побували військовослужбовці та ветерани 5 Слобожанської бригади Нацгвардії.

Сергій свій позивний – «Гаїшник» – отримав не за роботу в Державтоінспекції: 26 лютого 2022-го, коли до Харкова прорвалася ДРГ росіян, і зав’язався бій, він завертав транспорт з вулиці, що вела до місця зіткнення. До того чоловік був в АТО, мав ротації у Серебрянське лісництво, Лиман, а з першого дня повномасштабного вторгнення знову став на захист країни.

Після тяжких поранень, тривало лікування та реабілітації повернувся до роботи – працює менеджером з закупівель у магазині. Народився та виріс Сергій у Кочетку на Харківщині, іповенція на природі для нього – як приємні спогади з дитинства.

«Батько мій був лісівником, умів вправлятися з кіньми. Кожне літо моє проходило в селі, в Дворічанському районі», - говорить ветеран.

Військовослужбовець Родіон (позивний «Пастор») став на захист Харкова у лютому 2022-го, згодом воював на Донеччині, у Кліщіївці дістав поранення.

«Така взаємодія з тваринами, кіньми потрібна не лише пораненим, усім бійцям, які виходять з позицій, – вважає «Пастор». – Бо потрібно відволікатися, перемикатися, отримувати зовсім інші емоції».

Читайте також: У нацпарку «Гуцульщина» провели оздоровчі курси верхової їзди для захисників України

Як повідомляв Укрінформ, у Миколаєві проводять іповенцію для дітей і дорослих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-