На Хмельниччині суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити храм

На Хмельниччині суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити храм

Укрінформ
Суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити Свято-Воскресенський храм у Красилові на Хмельниччині та надати до нього вільний доступ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Хмельницький апеляційний суд.

«Зобов’язати колишнього керівника релігійної громади не чинити перешкод у користуванні приміщенням храму, звільнити його та надати вільний доступ до нього - з такими позовними вимогами до суду звернулася релігійна організація «Релігійна громада Свято-Воскресенського Храму м. Красилів Хмельницького району Хмельницької Єпархії Української Православної церкви (Православної церкви України)». Релігійна громада зазначила, що їй на праві приватної власності належить приміщення храму», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 10 квітня 2023 року 1747 членів релігійної громади прийняли рішення про перехід до ПЦУ, юридично це зафіксувавши, та обрали нового керівника організації.

Утім 23 червня цього ж року колишній настоятель храму не надав членам контрольно-ревізійної комісії, парафіяльної ради та представникам релігійної громади доступ до церкви для проведення інвентаризації церковного майна, зачинив його, не передав ключі й без будь-яких правових підстав займав його та перешкоджав громаді користуватися та розпоряджатися майном.

Красилівський районний суд Хмельницької області задовольнив позов, керуючись тим, що релігійна громада є власником приміщення храму, а відповідач чинить їй перешкоди у користуванні та вільному доступі до нього.

Читайте також: Українська церква за своїм розміром та впливом може отримати статус Патріархату - депутат

Згодом настоятель храму подав апеляційну скаргу із проханням скасувати рішення суду першої інстанції та відмовити у позові. Священник апелював до того, що рішення громади про зміну канонічного підпорядкування не має юридичної сили, а також заперечив, що перешкоджав доступу до церкви.

Хмельницький апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення місцевого суду - без змін.

Як повідомляв Укрінформ, Господарський суд Чернігівської області повернув у власність громади міста Носівка Свято-Троїцький храм, що є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Фото: Хмельницький апеляційний суд, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-