В Івано-Франківську відкрили фотовиставку «Час вийти на світло»

В Івано-Франківську відкрили фотовиставку «Час вийти на світло»

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську, у будівлі національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, відкрили фотовиставку «Час вийти на світло», на якій представлені історії та світлини людей з інвалідністю, побудовані на грі світла й тіней.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідея виставки «Час вийти на світло» - це, щоб люди з інвалідністю долали внутрішні бар’єри, проявляли себе і бачили в собі цінність, яка в них насправді є. А суспільство, щоб бачило цих людей як тих, хто має різні таланти, хобі, мрії», - розповідає комунікаційна менеджерка громадської спілки «Ліга Сильних» Марія Оринчак.

Вона зізнається, організувати цю виставку для «Ліги Сильних» підштовхнуло соціологічне дослідження про ставлення до людей з інвалідністю.

«Один із фактів, який вразив нас найбільше, це те, що 50% українців рідко або майже ніколи у повсякденному житті не бачать людей з інвалідністю», - зазначила Оринчак.

Тому «Ліга Сильних» вирішила адвокатувати ідею, що люди з інвалідністю мають бути повноцінними членами суспільства, тому героями цієї фотовиставки стали люди з обмеженими можливостями. Серед них – 15-річна Злата Магомедова, для якої ця фотосесія була першою в її житті.

«Ми у Франківську вже третій рік, приїхали з Лимана Донецької області. Прийняли нас тут добре. Треба, щоб інші люди сприймали наших дітей, як усіх», - говорить мама Злати, Тетяна Магомедова.

Читайте також: На Рівненщині презентували мандрівну карту, яку можна «прочитати» руками та почути

Вона розповідала, що її донька свої перші кроки почала робити у 5 років, але через недугу може самотужки пересуватись лише вдома. Більшість часу дівчинці доводиться проводити у кріслі колісному, попри це вона активно долучається до всіх заходів разом з ГО «Об’єднані любов’ю», особливо – до благодійних, коли збирають кошти для ЗСУ.

«Ця фотовиставка унікальна тим, що тут є 10 історій з трьох областей України – Черкащини, Тернопільщини та Івано-Франківщини. Також виставка має шифр для незрячих», - зауважила регіональна координатора ГС «Ліга Сильних» в Івано-Франківську, директорка Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics» Ольга Максимович.

Раніше виставку «Час вийти на світло» експонували на вокзалах Тернополя, Івано-Франківська та Черкас. Пізніше експозицію показали ще в кількох українських містах. Через два тижні її планують оновити і показати у Києві під час Форму прав людей з інвалідністю.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному академічному театрі оперети глядачі з порушеннями зору та слуху можуть переглядати вистави завдяки мобільним застосункам Subcatch та Earcatch.

Фото: Франківський драмтеатр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-