У Франківську відкрили міжнародний форум, присвячений українським виробникам

У Франківську відкрили міжнародний форум, присвячений українським виробникам

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську відкрили другий міжнародний форум «Івано-Франківська область – надійний партнер». Окрім українських підприємців, у форумі беруть участь представники близько 20 країн світу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей форму ми присвячуємо нашим виробникам, які у час війни працюють на Прикарпатті, а також представимо виробництва, які приїхали в область. Це – релокований бізнес, 70 підприємств, які скористались програмою Мінекономіки щодо релокації, та ще 60 підприємств, які приїхали в область самотужки зі своїми колективами, налагодили тут виробництво і працюють», - зазначила голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

Вона запевняє, що, попри війну, бізнес на Прикарпатті створює нові робочі місця, збільшує експорт, зводить заводи, чим підсилює економіку прифронтових регіонів.

«Тепер на Прикарпатті будується завод будівельних матеріалів та сумішей. Передбачаємо, що до місяця там будуть створені до 50 нових робочих місць. Це - інвестиції з Франції та представників українського бізнесу», - уточнила Онищук.

Під час форуму представники українських підприємств візьмуть участь у панельних дискусіях, де продемонструють готовність до співпраці з іноземними партнерами та поділяться власним досвідом у міжнародних проєктах.

Своє виробництво представить і підприємство з Запоріжжя, яке виробляє кабельну продукцію . Через війну половину бізнесу їм довелось перевезти до Івано-Франківська. Втриматись на ринку допомагає якість продукції, в яку чимало вклали ще до війни, і можливість здійснювати експорт. Адже український ринок, запевняють виробники, через бойові дії суттєво скоротився, тому обсяги реалізації продукції на вітчизняному ринку теж зменшуються.

«Єдина можливість для нас розвивати бізнес – це експорт. Завдяки експорту нам вдалось повернути довоєнні обсяги виробництва. Якщо до війни доля експорту складала третину або до 50% продаж, то минулого року ми отримали дві третини експорту і плануємо досягти в цьому році 75% долі продаж саме завдяки експорту», - зауважив фінансовий директор ТОВ «Запорізький завод кольорових металів» Андрій Петров.

Найбільш численну делегацію, а це близько 50 гостей, на форумі представляють керівники підприємств та організацій з Румунії.

«Теперішній форум дасть нам змогу покращити відносини між нашими державами. У нас є унікальне вікно, аби використати свої можливості для цього. Переконаний, будь-які проєкти є актуальними. Особливо ті, які стосуються розвитку інфраструктури, екології, охорони здоров’я та освіти. …Румунія сьогодні багато допомагає Україні в гуманітарній та енергетичній сферах», - запевняє голова Союзу українців Румунії, депутат парламенту Румунії Микола-Мирослав Петрецький.

На думку румунських підприємців співпрацю з українськими партнерами можна вже посилити у деревообробній галузі та у сфері туризму. Натомість почесний доктор і приватний підприємець Крістіан Чернер, який приїхав на форму з Австрії, запевняє, що українські громади активно включились в роботу для того, щоб налагодити сортування і переробку сміття.

«У нас вже є угоди, домовленості з керівниками територіальних громад. В Україні ми проходимо тепер той шлях, який почали 40 років тому в Австрії… Важливо, щоб ми жінок зробили нашими партнерами, бо вони є добрими менеджерками у цій справі. Ці заводи будуть створені в різних регіонах України, плануємо інвестиції від 10 до 15 млн євро в кожний», - зауважив Чернер.

Зазначалось, що на Прикарпатті з початку року зареєстрували понад 6 тисяч нових суб’єктів господарювання, що на 2 тисячі більше, ніж торік. В області працюють 5 індустріальних парків, будують мініГЕС та сонячні електростанції.

«Нам важливо, що бізнес залишився у своїй країні, а тому його підтримка і можливості для розвитку є для нас головною складовою в роботі», - наголосила Онищук.

Читайте також: В Україні стартує новий проєкт із підтримки бізнесу - хто і яку допомогу отримає

Відомо, що за результатами першого міжнародного форуму на Прикарпатті вдалось відкрити 19 реабілітаційних центрів та провести ремонти майже у 480 комунальних закладах. Йдеться про інтернатні установи та геріатричні пансіонати, які отримали підтримку від українських та закордонних партнерів.

Другий міжнародний форм має на меті налагодити контакти і створити нові бізнес-проєкти, які дадуть поштовх для розвитку українського виробництва. Для цього в рамках форуму проведуть виставку крафтових виробників, які прагнуть розвивати співпрацю на вітчизняному та закордонному ринках.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі 12 вересня пройшов  форум економічного відродження.

Фото: Місто

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-