В Одесі знешкодили групу агентів ГРУ, яка готувала силове захоплення міста

В Одесі знешкодили групу агентів ГРУ, яка готувала силове захоплення міста

Відео
Укрінформ
Служба безпеки України нейтралізувала оперативно-бойову групу воєнної розвідки РФ, яка готувала силове захоплення влади в Одесі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

“У результаті спецоперації в обласному центрі затримано керівника ворожого осередку та його “праву руку". У них вилучили понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами та боєприпаси, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження”, - ідеться у повідомленні.

За інструкцією російської спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зловмисники готувалися до силового захоплення державних установ в Одеській області.

Окрім штурмів адміністративних будівель фігуранти мали атакувати Сили оборони з тилу, якби війська РФ наближалися до Одеси.

Читайте також: Готували теракти у Києві та Львові: СБУ завершила слідство щодо російських агентів

Утім, після невдач російських загарбників на фронті цю оперативно-бойову групу перевели в режим очікування й активували влітку 2024 року, коли вона отримала таємні завдання.

СБУ задокументувала підривну діяльність і нейтралізувала групу одразу після того, як її активував ворог.

За матеріалами справи, резидентом (старшим) агентурно-бойової групи російського ГРУ був 49-річний житель тимчасово окупованого Криму.

Після захоплення півострова він переїхав до Одеси, де на початку повномасштабної війни почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом декількох громадських організацій.

Для загалу ці організації займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції, а насправді створили підпільні групи - снайперів, розвідки, зв’язку, оперативного забезпечення та одну з основних груп, штурмову.

Читайте також: У Запоріжжі затримали демобілізованого строковика, який здав росіянам дані про свою частину

У підборі потенційних кандидатів фігуранти надавали перевагу громадянам із спеціальними навичками, досвідом ведення бойових дій або вузькопрофільним спеціалістам.

У разі захоплення Одеси учасникам групи обіцяли посади у так званій "місцевій адміністрації" РФ.

Загалом фігуранти завербували до складу ворожого осередку понад 20 осіб, які підпорядковувалися керівнику за принципами військової ієрархії.

На даний час усі вони перебувають під слідством, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Під час обшуків у фігурантів окрім зброї і тактичного спорядження вилучили інструкції з підривної діяльності, холодну зброю, зокрема з логотипом спецслужб РФ, та комп’ютерну техніку із доказами злочинів.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч .1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб); чч. 1, 3 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Читайте також: СБУ затримала коригувальника російських ударів по Харкову

Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, до 16 років ув’язнення засудили агента Федеральної служби безпеки РФ, який шпигував за позиціями Збройних сил України під Бахмутом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-