Псевдоактивісту Стахіву повідомили підозри за «злиття» даних про ЗСУ і шахрайство

Псевдоактивісту Стахіву повідомили підозри за «злиття» даних про ЗСУ і шахрайство

Фото
Укрінформ
У Львові псевдоактивісту повідомили підозри у «злиті» інформації про розташування Збройних сил України і шахрайстві.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

За даними слідства, у січні цього року мешканець Львова, позиціонуючи себе активістом, вів прямий ефір зі своїм підписником. Під час ефіру чоловік розповсюдив інформацію про розташування ЗСУ – особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини, з можливістю їх ідентифікації на місцевості.

У подальшому підозрюваний публічно поширив відеозапис прямого ефіру на власній сторінці у Фейсбуці та Телеграм-каналі. Правоохоронці вважають, що така інформація могла бути використана країною-агресором в ході ведення війни.

Окрім цього, підозрюваний реалізував злочинну схему заволодіння коштами громадян під приводом навчання в інтернеті. Для цього він опублікував оголошення у соцмережі Фейсбук про нібито проведення курсів-інтенсивів, направлених на передачу досвіду журналістської і правозахисної діяльності. Після проходження «навчання» учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені газети підозрюваного та заснованої ним громадської організації. Ціна таких курсів становила 7 тис. грн з особи.

Проте на той час медіа було недіючим, оскільки не пройшло державну реєстрацію у встановленому законодавством порядку. Потерпілі скористалися запропонованою «послугою», за результатами якої отримали фіктивні посвідчення журналіста, зазначили в ОГП.

Слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 25 вересня, СБУ, Нацполіція та прокуратура проводили обшуки в Остапа Стахіва - львівського псевдоактивіста, який пропагує російські наративи в Україні.

Читайте також: У кіберполіції розповіли про три найпоширеніші шахрайські схеми

За даними Нацполіції, псевдоактивіст видавав фіктивні посвідчення журналіста.

Стахів відомий як один із лідерів руху противників вакцинації від коронавірусу. Восени 2021 року йому вдалося організувати в Києві масштабну акцію антивакцинаторів, на яку людей звозили автобусами.

Служба безпеки України 16 листопада 2021 року повідомила Стахіву про підозру в поваленні конституційного ладу. Галицький райсуд відправив його в СІЗО з можливістю сплатити близько 1 млн грн застави, яку прихильники провокатора зібрали майже через тиждень. Пізніше Стахіва відправили на примусову психіатричну експертизу, але лікарі визнали його психічно здоровим. Справу псевдоактивіста почали розглядати ще у квітні 2022 року, але у суді йому досі не оголосили обвинувальний акт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-