Низку областей України накрила імла через пилову бурю з Росії

Низку областей України накрила імла через пилову бурю з Росії

Фото
Укрінформ
У низці областей України до п’ятниці, 4 жовтня, збережеться високе запилення повітря.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Український гідрометеорологічний центр та оприлюднив супутникові знімки стану запиленості в Україні.

У Каспійській низовині станом на ранок понеділка, 30 вересня, спостерігається пилова буря і високе запилення повітря.

«Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери. Цей дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей», - ідеться у повідомленні.

Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер.

Читайте також: В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики

Високе запилення повітря утримається, попередньо, до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до України хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

На територію Київської області пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою.

Як зазначили фахівці Гідрометцентру, для Київської, Чернігівської та Сумської областей якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться із-за меж України з північного сходу 1 жовтня.

Мешканці Запоріжжя спостерігають в місті таке природне явище, як імла, про це в Фейсбуці на своїй сторінці повідомив Запорізький обласний центр з гідрометеорології.

«Сьогодні зранку у місті Запоріжжя спостерігається таке природне явище як імла. Видимість складає від 3 до 6 км», - йдеться у дописі.

Імла – це суцільне помутніння повітря, обумовлене наявністю в ньому завислих частинок пилу, промислового диму або диму іншого походження.

У гідрометцентрі додають, що причиною утворення імли сьогодні у місті є перенесення південно-східними вітрами пилу з території Російської Федерації, де наразі спостерігаються пилові бурі.

За прогнозом європейської служби моніторингу атмосфери Copernicus, така ситуація зберігатиметься, як мінімум, до 3 жовтня.

Читайте також: У Києві фіксують середній рівень забрудненості повітря

Також зазначається, що під час імли віддаленні предмети часто набувають сіруватого відтінку, а сонце, особливо якщо воно перебуває низько над горизонтом, - червоно-жовтого. Імла відрізняється від серпанку незначною вологістю повітря. Видимість менша за 10 км, але, в залежності від інтенсивності, може знижуватись до 1 км і навіть менше.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією заступниці міністра довкілля і природних ресурсів України Вікторії Киреєвої, ситуація з якістю повітря залежить від температурних показників, а також напрямку та швидкості вітру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-