У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

Укрінформ
Задля підвищення якості життя осіб з психічними порушеннями та їхніх родичів, а також для досягнення безбар’єрності для такої категорії людей у Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушенням».

З такою ініціативою виступила громадська організація «Псіхабіліті» на круглому столі в Укрінформі на тему: «Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями».

Фахівці ГО провели опитування серед людей з психічними порушеннями щодо того, чи задоволені вони соціальними і медичними послугами у Києві. Виявилося, що 81% респондентів вказали на вкрай низьку якість наданих їм послуг.

Лікар-психіатр Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, член правління ГО «Психабіліті» Костянтин Зеленов пояснив це насамперед особливостями хворих на психічні недуги.

«Особливість психічних розладів полягає у тому, що особа втрачає набуті раніше навички самостійного життя, у тому числі і соціального. На практиці це проявляється в тому, що особа з такими порушеннями не може або їй дуже важко дійти до цих соціально-медичних послуг, навіть якщо вони є. Таким людям важко піти до лікаря, важко з'явитися в якісь реабілітаційні заклади. Саме тому потрібен цей індивідуальний помічник», — вважає Зеленов.

Як зазначила засновниця та голова правління ГО «Психабіліті» Лідія Мартинова, перешкодами до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями є, зокрема, недоступність до медичних послуг через їхню незгоду, до соціальних послуг і працевлаштування через відсутність опікуна тощо.

«Ці перешкоди призводять до порушення прав осіб з психічними порушеннями на отримання своєчасної та якісної психіатричної допомоги, зловживань при отриманні опіки над ними, а також до інвалідизації самої особи з психічними порушеннями. Ці перешкоди мають системний характер. Але є базова проблема – відсутність послуги комплексної індивідуальної підтримки для осіб з психічними порушеннями», – наголосила Мартинова.

Читайте також: У Києві представили мобільний застосунок для українських захисників «Компас Ветерана»

Ідею запровадження інституту персонального асистента для людей з психічними порушеннями пояснив голова виконавчого комітету громадської спілки «Всеукраїнське обʼєднання надавачів соціальних та реабілітаційних послуг» Микола Кутафʼєв.

«У соціальній сфері повернення людини в соціум, надання навичок поведінки у різних ситуаціях називається представництвом інтересів, медіацією, консультуванням, інформуванням. Зараз це питання близьких і родичів, але вони не завжди знають, як це робити, і часом теж психологічно виснажені. Тому впровадження інституту персонального асистента дуже актуальне», - переконаний Кутав’єв.

За повну реформу допомоги людям з психічними порушеннями та розробку цільової програми висловився депутат Київської міської ради Віталій Нестор.

«Ця ідея має лягти в майбутню цільову програму міста Києва. Її точно буде розроблено з урахуванням думки активної частини присутньої тут робочої групи. Ми окремо проговоримо це в кулуарах Київської міськради. Я впевнений, що ми маємо працювати в цьому напрямку, а в бюджет на наступний рік закласти більшу статтю видатків на таку допомогу», - пообіцяв Нестор.

Читайте також: На Київщині запрацював хаб для підтримки родин військових

Організатори заходу мали на меті привернути увагу до проблем допомоги людям з психічними порушеннями та недостатню якість соціальних і медичних послуг для цієї вразливої групи.

Підкреслювалося, що позитивний досвід розвинутих країн у досягненні безбар’єрності для осіб з психічними порушеннями показує, що вдалим рішенням для України може стати запровадження послуги «Помічник особи з психічними порушеннями».

Як повідомлялося, за вісім місяців до лікарів зі скаргами на ментальне здоровʼя звернулися близько 300 тисяч українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-