Судитимуть групу бойовиків «ЛНР», які катували жителів Ізюмського району

Судитимуть групу бойовиків «ЛНР», які катували жителів Ізюмського району

Укрінформ
Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти п'ятьох бойовиків терористичного угруповання «ЛНР» і військового Національної гвардії РФ, які катували та знущалися із цивільних в Ізюмському районі Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генпрокурора.

Так, обвинуваченими є бійці 3-го стрілецького взводу 4-ї стрілецької роти 1-го стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку так званої «ЛНР» і начальник штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ Національної гвардії РФ.

Встановлено, що 2 березня 2022 року російські військові, серед яких і шестеро обвинувачених, узяли під контроль Савинці та Довгалівку Ізюмського району.

У захоплених населених пунктах обвинувачені утримували в катівнях проукраїнськи налаштованих громадян і знущалися з них. Щоб отримати інформацію про українських військових і місцевих жителів, які допомагають Збройним Силам України, загарбники застосовували фізичне і психологічне насильство, вдавалися до катувань.

Потерпілим зв’язували руки за спиною, били, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч із ними. Декого вивозили в ліс й імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі та води, в антисанітарії.

Одному із незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його в рані, щоб заподіяти якомога більшого болю.

Серед потерпілих був депутат селищної ради Савинської об'єднаної територіальної громади. Його допит у катівні особисто проводив начальник штабу батальйону 126-го полку військ національної гвардії федеральної служби військ Національної гвардії РФ. Він погрожував депутату відрізанням статевих органів, тоді як інший обвинувачений бив потерпілого. Після знущань загарбники закинули у приміщення димову шашку, унаслідок чого потерпілий почав задихатися.

У подальшому фігуранти витягнули чоловіка надвір, накинули йому мотузку на шию й почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Паралельно постраждалому ставили питання про місцевих партизанів. Від нестачі повітря чоловік знепритомнів, його привели до тями й почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилася декілька разів.

Інший потерпілий - чоловік, якому на той момент було 59 років, унаслідок вчинених загарбниками катувань дістав важкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. Решті постраждалих вдалося вижити.

Обвинувальний акт проти фігурантів складений за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Зловмисники перебувають у розшуку. Судитимуть їх заочно.

Як повідомляв Укрінформ, до довічного ув’язнення заочно засудили двох російських військових, які навесні 2022 року відкрили прицільний вогонь по цивільному автомобілю під час спроби громадян виїхати з тимчасово захопленого на той час села Рогощі в Чернігівській області.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-