На Буковині розширюють пункт пропуску «Порубне»

На Буковині розширюють пункт пропуску «Порубне»

Укрінформ
У Чернівецькій області за півтора мільйони євро від фонду Європейського Союзу тривають роботи із розширення пункту пропуску "Порубне" на кордоні із Румунією.

Про це під час брифінгу повідомила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк, передає кореспондент Укрінформу.

"Коли ми говоримо про підтримку бізнесу, то питання розвитку прикордонної інфраструктури є одним із найвагоміших. Наразі щодо подальшого розвитку спільних із Румунією пунктів пропуску ми маємо погоджений із суміжною стороною Майстер-план, в рамках якого акцент робиться на розвиток шести пунктів пропуску. Усі вони отримали свою градацію, пріоритетність щодо подальшої розбудови. Найвища пріоритетність і те, що вже реалізовується – це розширення пункту пропуску "Порубне". На цей проєкт уже отримано фінансування за рахунок програми фонду ЄС "Connecting Europe Facility" 1,5 мільйона євро. Перший авансовий платіж отримала Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області", - сказала Атаманюк.

Вона повідомила, що вже розпочалися роботи із розширення пункту пропуску як з боку України, так і з боку Румунії. Мова йде про те, що збільшиться кількість смуг, по яких відбувається пересування транспорту.

Зокрема, зараз в пункті пропуску "Порубне" є чотири смуги для заїзду транспорту, а при виїзді вони зливаються у дві смуги. Тому задача цього будівництва – збільшити кількість смуг на в’їзд і виїзд. По суті, це має дати подвоєння пропускної спроможності пункту пропуску.

Читайте також: У Чернівцях презентували план розбудови шести прикордонних пунктів із Румунією

"Також у цьому спільному плані є і розширення спроможностей пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ». Там потрібно внести зміни в розвиток інфраструктури з румунської сторони. Щоб можна було повноцінно пропускати вантажні автомобілі. За нашою інформацією, в Румунії вже виділили фінансування і завершують необхідні ремонти доріг, які ведуть до цих пунктів пропуску. Після цього другим етапом буде також розширення пропускної спроможності цих пунктів перетину", - зауважила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

Окрім названих вище об'єктів, високий пріоритет має і будівництво нового пункту пропуску "Біла Криниця". Наразі Україна відправила до Румунії офіційні документи і очікує обмін нотами. Після цього зможуть приступати до формування земельних ділянок та подальшої розробки проєкту і будівництва.

Крім того, важливими для розвитку прикордонної інфраструктури Чернівецької області залишаються питання реконструкції та запуску роботи існуючих пунктів пропуску "Шепіт" і "Руська". Наразі ці проєкти перебувають на стадії підготовки міжурядових угод.

Як повідомлялося, депутати Буковини просять передбачити в бюджеті-2025 гроші на два нові пункти пропуску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-