СБУ затримала трьох російських агентів, які шпигували за військовими об’єктами на правобережній Херсонщині

СБУ затримала трьох російських агентів, які шпигували за військовими об’єктами на правобережній Херсонщині

Укрінформ
Служба безпеки України затримала подружжя та їхнього спільника, які розвідували та передавали ГРУ Росії дані про місця зосередження особового складу та військової техніки Збройних сил України на правобережній частині Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігуранти регулярно обходили місцевість та приховано фіксували геолокації Сил оборони. Якщо агенти виявляли військовий об’єкт, то намагалися встановити наявну там кількість воїнів та види озброєнь.

За таким же алгоритмом діяв їхній спільник.

Після розвідувальних вилазок агенти готували звіти для свого керівника агентурної групи РФ.

Ним виявився родич подружжя з Херсонщини, який на початку повномасштабної війни пішов на співпрацю із загарбниками, а після звільнення частини території регіону втік у Краснодар (РФ).

Перебуваючи на території країни-агресора, резидент діяв під керівництвом кадрового співробітника Головного управління Генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ).

За вказівкою російського спецслужбіста він дистанційно завербував свого брата та його дружину з Херсонщини, а також місцевого жителя.

Згодом подружня пара агентів під виглядом переселенців з Херсонської області переїхала до Одеси.

Кіберфахівці Служби безпеки задокументували злочинні дії агентурної групи і завчасно затримали всіх трьох її учасників. У них вилучено мобільні телефони із доказами комунікації з російським ГРУ.

Правоохоронці повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); та ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Читайте також: На Буковині суд дав 15 років ув’язнення кур'єру, який передавав РФ дані про військові об'єкти

Їм загрожує від 12 років ув’язнення до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала посадовця Укренерго, який передавав ворогу дані про наслідки ударів по енергооб’єктах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-