У Черкасах віряни УПЦ МП намагалися силою захопити Свято-Михайлівський собор - поліція відкрила справу

У Черкасах віряни УПЦ МП намагалися силою захопити Свято-Михайлівський собор - поліція відкрила справу

Фото, відео
Укрінформ
Найбільший в Україні православний храм - Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах - перейшов від УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України.

Капелани оголосили храм гарнізонним, однак прибічники московської церкви не змирилися з цим фактом і намагалися захопити собор, передає Укрінформ.

«Вітаю Черкащину і всю Україну з тим, що найбільший православний храм України, який тривалий час був під управлінням московського патріархату - повернувся в лоно Української церкви! Відтепер Свято-Михайлівський кафедральний собор буде завжди відкритий для наших військовослужбовців, адже він вже став гарнізонним», - повідомив у Фейсбуці капелан Володимир Рідний (Педько).

Він додав, що на території храму буде створено осередок національного-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів. Усі прихожани, які були і залишаються в Українській православній церкві (Московського патріархату) — запрошуються до молитви в гарнізонному храмі українською мовою.

Водночас віряни московської церкви організували захоплення храму на чолі з митрополитом Феодосієм, справу якого за обвинуваченням у розпалюванні національної ворожнечі розглядають у суді.

Читайте також: У Почаєві міськрада та УПЦ МП оскаржують передачу державі монастиря

Дещо пізніше Володимир Рідний звернувся до черкащан із закликом збиратися, аби відстояти свій храм, який його прибічники залишили під тиском прихильників Феодосія.

Речниця Головного управління Національної поліції у Черкасах у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла, що біля Свято-Михайлівського собору працює слідчо-оперативна група Черкаського районного управління поліції, поліцейські груп комунікації та патрульні.

Читайте також: Понад 60% українців - за існування у країні лише однієї православної церкви

«Наразі повні обставини з’ясовують слідчі та визначають правову кваліфікацію події, а також встановлюють учасників інциденту», - сказала речниця ГУ НП.

Як поінформував Департамент комунікації Нацполіції України, правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом хуліганських дій.

«Усі обставини події встановлюють слідчі Черкаського районного управління поліції у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство). Максимальне покарання, яке може загрожувати за санкцією статті — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Слідчі дії тривають», - заявили у поліції.

За даними НПУ,  група осіб вранці 17 жовтня вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам було завдано тілесних ушкоджень.

Поліцейські негайно прибули на місце, опитали учасників конфлікту і наразі встановлюють свідків та очевидців інциденту, а також вивчають відеозаписи, оприлюднені у соцмережах.

Окрім цього, у рамках реагування на цей інцидент відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, суд у Черкасах вдруге переніс засідання у справі митрополита УПЦ Феодосія.

Фото: Суспільне. Черкаси

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-