В Одесі вшанували пам’ять 25 тисяч євреїв, яких спалили живцем під час Другої світової війни

В Одесі вшанували пам’ять 25 тисяч євреїв, яких спалили живцем під час Другої світової війни

Фото
Укрінформ
В Одесі 22 жовтня поклали квіти біля пам’ятного знаку жертвам нацизму у пам’ять про загиблих в «Одеському Бабиному Яру» 1941 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вшанувати пам’ять загиблих прийшли близько 50 людей. Також квіти поклали представники міської влади, ОВА і члени Одеської регіональної Асоціації євреїв - колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів.

З жахом часи війни розповідає одесит Юрій Парфьонов. Коли йому був 1 рік та 7 місяців Юрія з мамою (єврейкою за походженням) забрали у відділок окупаційної поліції. Там офіцер спробував забрати хлопчика від жінки, дитина впала на підлогу та закричала. Мати кинулася до Юрія і в той момент поліцейський її застрелив. Сам Юрій врятувався дивом. Коли його разом з іншими євреями з гетто вели на сортувальний пункт для подальшої відправки на знищення, хлопчика з колони вихопили містяни.

«А тут відбулися жахливі події – зібрали всіх євреїв з різних гетто в артилерійські склади, які знаходилися тут, і спалили живцем. Тут загинули 14 моїх родичів по лінії матері. Загинули всі, ніхто не міг вибігти. В складах згоріли також поранені захисники Одеси. Комсомольці, члени партії», - розповів Парфьонов.

Зі слів матері про жахіття Другої світової війни знає і 82-річна Ганна Міцевич. Батько Ганни був українцем, а мама – єврейкою.

«Маму з моїми двома братами забрали до в’язниці. Вона була вагітна мною. З нею дуже жорстоко поводилися, ніхто не зважав на те, що вона чекає дитину. Там я і народилася. Старшого брата відпускали вздовж Чорноморської дороги на овочебазу. Люди давали відходи, лушпиння тощо. І мама варила це в старій касці. Вночі каска була туалетом, а вдень – каструлею. Це жахливо», - розповіла жінка.

22 жовтня 1941 року у будівлі, де розташовувалася румунська військова комендатура і штаб румунської 10-ї піхотної дивізії, вибухнула радіокерована міна, закладена радянськими військовими. Загинули понад 60 осіб, зокрема комендант міста Іон Глогожану. Відповідальність за вибух окупаційна влада поклала на євреїв і комуністів. Наступного дня почалися облави й масові страти. Сотні людей розстріляли або повісили на вулицях Одеси. Тисячі євреїв переганяли по Пушкінській до вокзалу, далі - по Водопровідній, повз кладовище, ще далі - до міської в'язниці і кінцевого пункту – артскладів.

В Одесі вшанували пам’ять 25 тисяч євреїв, яких спалили живцем під час Другої світової війни / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

Читайте також: У Києві відкрили виставку до роковин масових розстрілів у Бабиному Яру

Тут румунськими військовими було скоєно страшний злочин - частину людей було розстріляно, частину спалено в порохових складах. Тут прийняли мученицьку смерть майже 25000 одеситів, переважно єврейської національності.

Як повідомляв Укрінформ, на Алеї Праведників у Бабиному Яру в Києві 14 травня відбулась традиційна спільна міжконфесійна молитва, присвячена Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-