На Полтавщині цьогоріч випустили у водойми 11 тонн риби

На Полтавщині цьогоріч випустили у водойми 11 тонн риби

Ексклюзив
Укрінформ
На Полтавщині із початку 2024 року чотири рази зарибнювали водойми області та випустили 11 тонн риби.

Про це на запит кореспондента Укрінформу повідомили у Полтавській ОВА.

"У поточному році вже відбулося чотири зариблення водойм області. Всього було випущено 56 тис. екземплярів товстолоба, коропа та білого амура, загальною вагою понад 11 тонн", - йдеться у повідомленні.

Загалом до процесів зариблення в області залучені підприємства, які видобувають пісок, громадські й обласні організації, зокрема «Світловодське кар’єроуправління», Кременчуцьке госпрозрахункове мисливсько-рибальське підприємство, Кременчуцький річковий порт, а також кошти місцевих бюджетів.

Читайте також: У фокусі Індексу реформ: зміни у правилах користування землями водного фонду

На Полтавщині 5,2% території області покрито водою. З метою підтримки сталого виробництва водних ресурсів затвердили «Програму розвитку рибного господарства Полтавської області на 2024 – 2028 роки». Програма передбачає реалізацію заходів з зариблення Кременчуцького, Кам'янського водосховищ, інших водойм. Виконання заходів програми забезпечить щорічне вселення 64 тис. екземплярів цінних видів риб у водосховища та 3,6 тис. екземплярів у річки, та одержати щорічні обсяги вилову риби від 2,3 тис. тонн. На ці напрями щороку виділятимуть 800 тис. грн.

Нині готують тендерні процедури по закупівлі малька коштом обласного бюджету. За ці гроші закуплять та випустять у водойми понад 70 тис. екземплярів цінних видів риб.

Загалом фінансування заходів Програми здійснюватиметься коштом обласного бюджету, територіальних громад та інших джерел, дозволених законодавством.

Читайте також: На Кіровоградщині в оренду для рибогосподарських потреб передали лише третину об'єктів

Щорічне фінансування заходів із зариблення водних об’єктів відбуватиметься за кошти, одержані від аукціонів з продажу права на укладання договорів на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, які надходять до обласного бюджету у розмірі до 20 % від стартової ціни лотів.

Станом на 10 липня 2024 року до місцевих бюджетів області надійшла плата за спеціальне використання водних біоресурсів на 3,8 млн грн. До кінця 2024 року до бюджету очікують надходження таких коштів на 7,9 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, від початку року сума сплачених податків за використання водних біоресурсів сягнула 54 млн грн завдяки проведенню аукціонів у Prozorro.Продажі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-