Російського генерала та його підлеглих судитимуть за обстріли «Джерела нейтронів» у Харкові

Російського генерала та його підлеглих судитимуть за обстріли «Джерела нейтронів» у Харкові

Укрінформ
Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно російського генерал-полковника та чотирьох його підлеглих, які керували знищенням Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно російського генерал-полковника та чотирьох його підлеглих за фактами порушення законів та звичаїв війни і екоциду, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 28 ст. 441 Кримінального кодексу України)», - ідеться в повідомленні.

Слідство встановило, що вони віддавали накази на здійснення обстрілів Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.

У 2022 році по цьому ядерному об'єкту було завдано 74 удари різними видами зброї, авіабомбами, осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними та касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» та «Піон».

«Ці атаки не були випадковими. За висновками розслідування, політичне та військове керівництво держави-агресора добре знало про існування та розташування цієї ядерної установки», - підкреслили в ОГП.

Як зазначається, головний фігурант – генерал-полковник, на той момент – чинний командувач Західного військового округу ЗС РФ, який безпосередньо керував знищенням ХФТІ. Наступні обвинувачені по військовій ієрархії – два генерали: командувач 6-ї загальновійськової армії та командувач 6-ї армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони. Також серед фігурантів російські полковники: командувач 45-ї артилерійської бригади великої потужності та командувач 79-ї гвардійської реактивної артилерійської Новозибківської бригади.

Керівники військових формувань та підрозділів, виконуючи незаконне розпорядження командувача Західного військового округу, віддали наказ підпорядкованим їм підрозділам ЗС РФ, які зайняли позиції в населених пунктах, полях та лісосмугах, розташованих у прилеглих до Харкова районах на території Харківської області, Бєлгородської області, аеродромів Курськ та Вороніж (РФ), здійснювати обстріли та бомбардування ХФТІ.

Відповідно до комплексної судової інженерно-екологічної та економічної експертиз, навколишньому природному середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 млрд грн. Вартість та обсяги відновлювальних робіт будівель та споруд інституту, які були знищені та пошкоджені, становлять понад 30 млн грн.

Читайте також: У разі пошкодження «Джерела нейтронів» на Харківщині могли постраждати 640 тисяч осіб

Зазначається також, що цифри не є остаточними, оскільки ворожими обстрілами знищено ексклюзивне багатомільйонне обладнання, аналогів якого у світі немає.

Як уточнили в ОГП, обвинувачені перебувають у розшуку, їх судитимуть заочно.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому українські прокурори вперше повідомили про підозру в скоєнні злочину екоциду, разом зі злочином агресії та воєнними злочинами, російському генерал-полковнику та чотирьом його підлеглим.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-