Українці відзначають початок Масниці
Назва "Масниця" пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.
Відомо, що Масницю святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масницю залишилася.
Останній тиждень масниці- мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
Загалом Масниця вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки.