Українці відзначають початок Масниці

Українці відзначають початок Масниці

Укрінформ
В Україні сьогодні розпочалася Масниця, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом.

Назва "Масниця" пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.

Відомо, що Масницю святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масницю залишилася.

Останній тиждень масниці- мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.

Читайте також: У Харкові охочих частуватимуть млинцями

Загалом Масниця вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-