Розвідка у березні 2014 року повідомляла про масштабний наступ РФ - Турчинов

Розвідка у березні 2014 року повідомляла про масштабний наступ РФ - Турчинов

Укрінформ
Українська розвідка впродовж березня 2014 року декілька разів повідомляла про намір російських військ розпочати повномасштабний наступ проти України: росіяни тоді підходили до кордону і зупинялися.

Про це заявив екс-в.о. президента України, а нині секретар РНБО Олександр Турчинов в документальному фільму "Україна. 100 днів над прірвою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Десь впродовж березня вже декілька разів, тричі, а може й більше, наша розвідка давала дані, що саме вранці о 4 годині російські війська ввійдуть на територію України, почнеться масштабний наступ. Перший раз – ми ніч провели на командному пункті, повна бойова готовність. Чекаємо. Танки підійшли практично до кордону і розвернулися. Другий такий раз, впродовж тижня – тепер точно сьогодні о 4 годині буде наступ...", - сказав він.

Читайте також: Турчинов розповів про свій блеф із Наришкіним

За словами Турчинова, від повномасштабного вторгнення російськіх військ Україну врятували добровольці.

"Путін прорахувався. Він вважав, що знищив українську армію, спецслужби, економіку. Але він не прорахував того, що в Україні буде створено добровольчий рух. Коли хлопці юристи, викладачі, студенти прямо з Майдану підуть на передову. І власне створення добровольчого руху у той період це ключовий момент, який зірвав плани Путіна", - зазначив голова РНБО.

За його словами, саме добровольці стримали Путіна і врятували ситуацію - дали час оговтатись армії, придбати бронежилети, каски, зброю.

Читайте також: Турчинов про окупацію Криму: Там не було кому виконувати накази

Російські військові підходили до кордону з Україною в цей період на відстань 1 км і зупинялися, також масовано поширювалися слухи про введення російських "миротворців" на Донбас.

"Кожну ніч нам розповідали, що група вертольотів злетіла, чи з Білорусі, чи з Росії, і летить сюди. І декілька разів так було, коли ударні групи вертольотів летіли, вздовж кордону розверталися і летіли назад", - поділився своїми спогадами міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Читайте також: Після початку інтервенції РФ у Крим здавалося, що Путін нас провокує - Аваков

Екс-секретар РНБО, нині спікер Верховної Ради України Андрій Парубій також вказав на те, що російська армія стояла в той час вздовж усього кордону – на кордоні з Донецькою,  Луганською,  Харківською, Сумською та Чернігівською областями.

"Треба усвідомити, що від чернігівського кордону до Києва відстань не велика", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-