ГПУ: організатора “вбивства

ГПУ: організатора “вбивства" Бабченка затримали, замовники - в Росії

Укрінформ
Вчорашній виконавець замовлення вбивства журналіста Аркадія Бабченка був частиною оперативної комбінації, він зараз затриманий. Також затримано організатора злочину, що не відбувся, замовники - в Росії.

Про це заявив під час брифінгу у Києві генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У момент, коли СБУ дізналася про заплановане, через роботу з людиною, котрій запропонували дані дії (вбивство Бабченка - ред.), вдалося домогтися співпраці зі слідством. Тобто, вчорашній виконавець замовлення був, згідно з чинним законодавством, частиною оперативної комбінації для того, щоб встановити та зафіксувати остаточну вину організатора та постаратися дізнатися більше про замовника”, - сказав він.

Луценко зазначив, що СБУ за своїми оперативними можливостями отримала інформацію про те, що “громадянин України замовляє придбання бойової зброї, снарядів, а також цікавиться можливістю організації теракту щодо одного з журналістів на території нашої країни”. Після цього спецслужба негайно почала кримінальне провадження. В ході нього було встановлено, що на території України існує особа, яка говорила про те, що “люди за границей заинтересованы в убийстве журналиста”.

“Після цього СБУ під процесуальним керівництвом, згідно із законодавством, провела необхідні дії щодо встановлення цього громадянина та фіксації усіх його дій. Вчора відбулася оперативна комбінація, у ході якої організатору вбивства стало зрозуміло, що вбивство відбулося... Організатор затриманий, з ним працюють слідчі”, - повідомив генпрокурор.

Читайте також: Виконавця замаху на Бабченка затримали

Він додав, що опубліковане фото з нібито вбитим Бабченком “мало призвести організатора та замовника до впевненості у виконанні дій”.

“Вчора, сьогодні і навіть в цей момент, поки ми говоримо, відбуваються слідчі дії про те, хто є замовником цього вбивства. За попередніми даними слідства, у нас є достатньо фактів, які свідчать на користь російської версії замовника”, - заявив Луценко.

Говорячи про виконавця злочину, голова СБУ Василь Грицак повідомив, що цю особу “поки затримано в порядку статті 208, протягом 3 діб відповідно до закону буде прийнято рішення про його арешт чи не арешт, про міру запобіжного заходу”.

Раніше на брифінгу голова СБУ повідомив, що Службою задокументовано, що для реалізації цинічного плану з вбивства журналіста Бабченка спецслужбами РФ був завербований громадянин України “Г”, який отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців для скоєння ряду терористичних актів з численними жертвами.

За виконання завдання російських спецслужб агент запропонував своєму знайомому – колишньому учаснику АТО - за грошову винагороду, 30 тисяч доларів США, здійснити терористичний акт – вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, при чому в якості задатку ним було передано 15 тис. дол. США.

Крім грошей, агент отримав від спецслужб РФ та передав виконавцю через телефонний менеджер досьє на Бабченка з детальною інформацією про його журналістську діяльність та особисте життя, включаючи персональні дані на нього, дружину, батьків та дітей, а також номери їх телефонів та банківських рахунків, акаунти у соціальних мережах, паспортні дані тощо.

Після вчинення терористичного акту відносно Аркадія Бабченка “Г” планував виїхати з України.

Голова СБУ додав, що російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для “Г”: нелегальна закупівля за кошти російських спецслужб зброї та боєприпасів із району проведення АТО та організація схронів на території Київського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-