Відкриття справи проти Купріяновича: Дещиця обговорив з істориком деталі

Відкриття справи проти Купріяновича: Дещиця обговорив з істориком деталі

Укрінформ
У демократичних країнах, якою є Польща, не може бути кримінального переслідування істориків та громадських діячів за свої погляди, які грунтуються на історичних фактах.

Про це заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця на зустрічі з головою Українського товариства у Любліні Григорієм Купріяновичем, повідомляє посольство України в РП.

“Посол А.Дещиця наголосив, що в демократичній європейській державі, якою є Республіка Польща, не повинно бути місця кримінальному переслідуванню істориків та громадських діячів за погляди, які мають підтвердження у фактах та відповідають історичній правді”, - йдеться у повідомленні.

Посол запевнив, що Україна уважно відстежує розвиток ситуації навколо Купріяновича та готова надавати йому всебічну підтримку.

Зазначається, що Дещиця і Купріянович детально обговорили ситуацію щодо відкриття Окружною прокуратурою міста Замость справи проти Купріяновича на звернення Люблінського воєводи Пшемислава Чарнека.

Купріянович наголосив, що у його промові на поминальних заходах у Сагрині 8 липня про трагічну долю українців, вбитих внаслідок акції польського підпілля у 1944 році, не було зневаги до польської держави чи польського народу. Він вважає безпідставним порушення проти нього кримінальної справи за статтею 133 Кримінального кодексу Польщі (“хто публічно зневажає народ чи Республіку Польща, підлягає покаранню у вигляді позбавлення волі до 3 років”).

Читайте також: Купріянович прокоментував своє виключення з комітету ІНП Польщі

Як відомо, Окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування щодо висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича під час пам'ятних заходів 8 липня у Сагрині на вшанування українців, убитих польським збройним підпіллям у 1944 році.

Воєвода Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек стверджує, що українець "зневажив польський народ", що підпадає під кримінальну відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів" у світлі положення закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

23 серпня польський Інститут національної пам'яті відмовився розпочинати розслідування проти Купріяновича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-