Екс-дружина та пасинок готують проти Фірташа позов на €5 мільярдів - ЗМІ

Екс-дружина та пасинок готують проти Фірташа позов на €5 мільярдів - ЗМІ

Укрінформ
Колишня дружина та пасинок Дмитра Фірташа мають намір подати до прокуратури Відня позовну заяву проти бізнесмена та його довіреної особи - високопоставленого українського функціонера, яких обвинувачують у завданні збитків на 5 млрд євро.

Про це повідомляє "Австрійське агентство преси" (APA) з посиланням на джерело.

"Екс-дружина та пасинок українського олігарха Дмитра Фірташа, який живе у Відні, мають намір подати заяву проти нього до Центральної прокуратури по боротьбі з економічними злочинами та корупцією у Відні. Про це APA дізналося від конфіденційного джерела. Заява також спрямовується проти близького довіреного Фірташа, який в Україні має високу політичну посаду", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в позовній заяві ітиметься про злочинне зловживання довірою та відмивання грошей. При цьому мова йде про вимагання, шахрайство та погрози.

"Екс-дружина Фірташа та її син звинувачують підозрюваних – щодо обох діє презумпція невинуватості – що на початку 2000-х кошти були виведені у незаконний спосіб з головного підприємства та заведені в офшорні фірми. Причиною було майбутнє розлучення подружжя Фірташів", - повідомляє APA.

Читайте також: Уряд очікує на результати перевірок облгазів Фірташа

У подальшому підозрювані неодноразово намагалися шляхом погроз примусити екс-дружину до вирішення спорів щодо розподілу статків. "Зазначена у заяві ймовірна шкода могла становити близько 5 млрд євро", - йдеться у повідомленні.

Колишня дружина Фірташа вважає, що оскільки більшість дій на шкоду її статків "замовлялися із Відня", то справа належить до компетенції австрійських органів кримінального переслідування.

Як повідомлялося, 12 березня 2014 року Фірташа затримали в Австрії на запит Міністерства юстиції США. Відомство звинуватило українського олігарха в тому, що він дав хабар у сумі 18,5 млн дол., щоб отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії. Готову продукцію потім планували продавати у США.

Суд в Австрії майже одразу звільнив Фірташа під заставу у 125 млн євро з умовою, що він не залишатиме країну. Відтоді український олігарх чекає на рішення у справі про його екстрадицію до Сполучених Штатів.

У січні 2019 року активи Фірташа також були заарештовані судом Кіпру для забезпечення за позовом російського банку ВТБ на суму понад 2,5 млрд руб. (37,4 млн дол.).

Раніше у грудні 2018 року Центральний апеляційний господарський суд у місті Дніпрі залишив без змін рішення суду першої інстанції про розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", що є підставою для повернення майна до сфери управління Фонду державного майна України. Комбінат входить до Групи компаній Group DF Дмитра Фірташа.

Варто також зазначити, що пасинок Фірташа Сергій Калиновський був фігурантом резонансної ДТП у Києві в 2007 році: Калиновський, якому тоді було 22 роки, на кабріолеті BMW M6 на великій швидкості скоїв ДТП на бульварі Шевченка у Києві. У результаті помер 38-річний водій ВАЗ-21011 – прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, а також дівчина мажора Анастасія Броннікова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-