Українці починають святкувати Масницю
Про це повідомляє Укрінформ.
Назва "Масниця" пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.
Відомо, що Масницю святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З запровадженням християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масницю залишилася. Цей останній перед Великим постом тиждень мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою Пущення в українців були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.