Поліція просить заблокувати порносайт, що «засвітився» у шкільному підручнику

Поліція просить заблокувати порносайт, що «засвітився» у шкільному підручнику

Укрінформ
Звернення видавництва щодо шкільного підручника, де було виявлено посилання на сайт із порнографією, наразі направлено до Голосіївського райуправління поліції міста Києва.

Про це Укрінформу повідомили у Департаменті кіберполіції Нацполіції України.

«До Управління протидії кіберзлочинам у м. Києві звернулася редакція та автор підручника. Звернення зареєстровано в журналі вхідної кореспонденції від 17 травня, внесено до Єдиного обліку (заяв і повідомлень – ред.) 19 травня. Керуючись п. 1 розділу IV Порядку ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого наказом МВС України від 08.02.2019 №100, звернення громадянина передано від 19 травня до Голосіївського управління поліції Головного управління поліції в м. Києві для прийняття рішення про відкриття кримінального провадження», - поінформували у кіберполіції.

Читайте також: У підручниках з української для 10 класу виявили посилання на порносайт

У відомстві додали, що згідно штатного розпису в підрозділах кіберполіції орган досудового розслідування відсутній, і що Департамент кіберполіції та його територіальні підрозділи не є уповноваженими на здійснення досудового розслідування.

Окремо у Департаменті кіберполіції розповіли, що блокування вебресурсів здійснюється на підставі ухвали суду, але відповідно до пункту 1.8 розділу I інструкції «Про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні», співробітники уповноваженого оперативного підрозділу не мають права здійснювати процесуальні дії за власною ініціативою або звертатися з клопотаннями до слідчого судді чи прокурора.

Читайте також: МКІП дав роз'яснення щодо процедури блокування сайтів

«Працівниками УПК в м. Києві при опрацюванні сайту, вказаного в зверненні громадянина, встановлено реєстратора доменного імені та хостинг провайдера. На їхню адресу направлено листи з пропозиціями щодо сприяння у блокуванні вебресурсу», - зазначили у кіберполіції.

Як повідомлялося, у підручнику з української мови для 10-го класу виявили посилання на сайт із порнографією.

Декан факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ В’ячеслав Марков поінформував, що підручник української мови був виданий ще у 2018 році, тобто коли домен «novomirgorod.***» належав вебсайту новин.

«Особи, причетні до розміщення протиправного контенту, встановлюються», - повідомив Марков.

Читайте також: МОН змусило видавництво переробити карту України без Криму в підручниках

Автор підручника Олександр Авраменко зазначив, що у вересні 2020 року сайт Новомиргородського району змінили на порносайт, «і на жаль, цей новоспечений інтернет-ресурс для дорослих залишив собі назву колишнього сайту Новомиргорода; тільки зараз стало відомо про таку метаморфозу».

Авраменко повідомив, що видавництво «Грамота» 17 травня звернулося до кіберполіції з проханням заблокувати порносайт і отримали відповідь, що лист розглянуть упродовж 10 днів. Оскільки сайт із порнографічним контентом досі не заблокований, видавництво 19 травня звернулося до департаменту швидкого реагування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-