У НАТО обговорили реінтеграцію українських жінок-військових у цивільне життя

У НАТО обговорили реінтеграцію українських жінок-військових у цивільне життя

Укрінформ
Питання реінтеграції у суспільство українських жінок-військових після їх звільнення з лав ЗСУ стали темою онлайн-конференції за участю українських, американських та канадських експертів, що відбулася у четвер під егідою програми НАТО «Наука для миру й безпеки».

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«4 листопада 2021 року за підтримки програми НАТО «Наука для миру й безпеки» експерти з Канади, України та США провели онлайн-засідання дослідницького «круглого столу» для обговорення шляхів, що можуть дозволити найбільш успішну реінтеграцію українських жінок з військового до цивільного життя… Обговорення, в якому взяли участь науковці, психологи та політики, ґрунтувалося на свідченнях колишніх українських військових зі складу Операції Об’єднаних Сил, які повернулися до цивільного життя після активної військової служби», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Кабмін доручає Мінветеранів затвердити Стандарт психологічної реабілітації

Учасники дискусії відзначили, що зміна військового однострою на цивільний одяг, та реінтеграція до цивільного життя може бути значним викликом для багатьох військовослужбовців, що звільняються у запас, і особливо – для жінок, участь яких в активній військовій службі значно зросла протягом минулих років.

“Гендерний погляд на реінтеграцію жінок-військовослужбовців у цивільне життя не є забаганкою. Це обов’язкова умова для розробки належної політики з їх підтримки на ключовому етапі особистого розвитку», - зауважив з цього приводу Девід ван Вілл, помічник Генерального секретаря НАТО із новітніх викликів у сфері безпеки.

Як йдеться у повідомленні, сучасні дослідження свідчать, що для більшості колишнього військового персоналу реінтеграція у цивільне суспільство проходить успішно. Разом з цим, деякі з цих людей стикаються із великими труднощами, зокрема, у розвитку своєї цивільної ідентифікації, у працевлаштуванні, у забезпеченні власних статків так у сфері ментального здоров’я. Таке явище має очевидні негативні наслідки як для окремих людей, так і для усього суспільства.

Читайте також: Перехід з військової кар’єри до цивільної буде врегульовано законодавчо - Лапутіна

«Розширення участі жінок та їх інтеграція до військової служби є серед головних пріоритетів для союзників по НАТО та багатьох країн-партнерів в рамках програми НАТО «Жінки, мир та безпека» Разом із цим, уряди та місцеві спільноти мають розуміти, які особливі потреби мають жінки також після військової служби, з метою розробки інклюзивної та широкої політики ефективної реінтеграції до цивільного життя», - йдеться в інформації про подію.

Як зазначається, цей виклик є особливо актуальним для такого партнера НАТО, як Україна, після відомих подій 2014 року. Виходячи з цього, тема реінтеграції жінок-військовослужбовців була визначена як пріоритет для наукового співробітництва в рамках Спільної робочої групи НАТО-Україна з наукової співпраці та співпраці з охорони довкілля у 2019 році. Результати досліджень в рамках цієї Спільної робочої групи стали основою обговорення, що відбулося сьогодні.

Читайте також: Цьогоріч понад дві тисячі ветеранів уклали договори на послуги соцадаптації

Як вже повідомлялося, одним з ключових напрямків співробітництва між Україною і НАТО є взаємодія в рамках програми «Наука для миру й безпеки». Науковці та дослідники з України та від країн-союзниць по Альянсу проводять спільну роботу та обмінюються досвідом у багатьох сферах, включаючи протидію тероризму, розвиток новітніх технологій, кібернетичну оборону, енергетичну безпеку, а також захист від хімічних, біологічних та радіаційних загроз.

Фото: facebook.com/olenazelenska.official

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-