COVID-сертифікати треба називати не жорсткими заходами, а логічними - американський імунолог

COVID-сертифікати треба називати не жорсткими заходами, а логічними - американський імунолог

Укрінформ
Правило про відвідування громадських місць лише за наявності сертифікату про вакцинацію проти COVID-19 у багатьох країнах діє вже давно, завдяки цьому там зросло охоплення вакцинацією та знизилася захворюваність.

Про це сказав журналістам імунолог американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC), старший радник програми з імунізації в Україні, доктор медичних наук Умід Шарапов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерт нагадав, що від початку пандемії в усьому світі було відносно мало вакцин, тому насамперед вакцинували групи ризику, а коли обсяг вакцин збільшився, почали долучатися інші групи, проводилися комунікаційні кампанії, щоб допомогти людям прийняти правильне рішення щодо вакцинації.

"Але досвід багатьох країн, включаючи США, свідчить, що до певного рівня люди йдуть вакцинуватися, а після нього вже ставало складніше переконати їх просто поясненнями та розповідями про те, що потрібно вакцинуватися, - на це йшло дуже багато часу. А ви бачите, що йде хвиля за хвилею, на жаль, немає часу чекати, поки деякі люди приймуть рішення, чи хочуть вони вакцинуватися. Вчені вже знають, що вакцина працює, і ми бачимо, що вона ефективно захищає людей від важкої форми захворювання COVID-19 і від смерті. Тому, щоб ми могли повернутися до звичайного способу життя - щоб школи могли відкритися, щоб люди могли подорожувати, зустрічатися та спілкуватися, потрібно було задіяти й інші механізми, щоб спонукати людей на вакцинацію", - сказав Шарапов.

Читайте також: У «червоних» зонах посилять перевірки COVID-сертифікатів

Він відзначив, що рекомендації та вимоги наявності сертифікату про вакцинацію відіграють дуже важливу роль у суспільній охороні здоров'я та боротьбі з пандемією, оскільки вони націлені на те, щоб знизити захворюваність та кількість людей, які потрапляють до лікарень.

У цьому контексті Шарапов констатував, що 93% людей, які лежать в українських лікарнях, невакциновані, а щодня помирає близько 700 осіб.

На його думку, у цій ситуації називати введені в Україні правила щодо дозволу відвідувати масові заходи, заклади громадського харчування та інші місця лише за наявності сертифікату про вакцинацію треба називати не жорсткими заходами, а правильними та логічними. Він також нагадав, що такі вимоги вже давно існують в інших країнах.

"Звичайно, всі обмеження - це рішення виключно уряду України. Я просто можу сказати про те, що відбувається в США, - там правила про те, що певне коло осіб, працівники певних сфер мають вакцинуватися перед тим, як повернутися на роботу, вже запроваджені. І завдяки таким рекомендаціям і вимогам, наприклад, у США охоплення вакцинацією зростає, і людей, які відмовляються від вакцинації, дуже мало", - відзначив імунолог.

Як повідомлялося, минулої доби в Україні зафіксували 27 377 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні підтверджено 3 006 463 випадки COVID-19, одужали 2 479 138 осіб. Зафіксовано 70 146 летальних випадків.

Загалом від початку вакцинальної кампанії проведено 18 578 609 щеплень, з них отримали одну дозу 10 895 718 осіб, повністю імунізовані і отримали дві дози - 7 682 891.

Найгірші показники щодо вакцинації проти коронавірусу у двох областях: Закарпатській, де вакциновано 23,2% дорослого населення, та Волинській – 25,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-