Малюська: Дотримання Україною Женевської конвенції - сигнал росіянам, що здаватися в полон корисно

Малюська: Дотримання Україною Женевської конвенції - сигнал росіянам, що здаватися в полон корисно

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що дотримання Україною Женевської конвенції про поводження з військовополоненими є сигналом для росіян, що здаватися в полон корисно, й умови утримання будуть кращими, ніж у російській армії.

Про це міністр сказав у інтерв’ю Укрінформу.

“Вона (Женевська конвенція - ред.) для нас обов’язковою є. І що для нас важливо? Справа в тому, що наші табори для полонених – це не просто як, не знаю, інша в’язниця якась, це місце, куди, мінімум щотижня (іноді були періоди, що щодня) прибували якісь делегації з міжнародних організацій, наші міжнародні партнери, дипломати з тим, щоб переконатися, що ми дотримуємося всіх вимог”, - сказав міністр.

За його словами, “Червоний Хрест дуже ретельно дивиться і спостерігає, опитує військовополонених, чи дотримуємося ми встановлених правил”.

“І дотримання Женевської конвенції стосовно утримання військовополонених, воно нам приносить просто безліч позитиву, зокрема – це наші міжнародні партнери розуміють, що ми частина європейської спільноти, ми гарантуємо дотримання правил і правила для нас є обов’язковими, ми не варвари, як Росія, яка себе так поводить, це з одного боку. З іншого боку – це гарний сигнал тим самим росіянам, що здаватися в полон – це прикольно, тобто корисно. Якщо є така нагода, здавайтеся. Тут їх ніхто не вб’є, не поб’є, не буде катувати, й іноді умови утримання будуть кращими, ніж їхні умови утримання в російській армії. Й чим більше їх здасться в полон, тим краще, тим менше із них буде воювати. З іншого боку, це ж наш обмінний фонд: чим більше полонених, тим більше ми своїх можемо забрати. Тому, дійсно, умови у нас відповідають мінімальним міжнародним стандартам, ми не заходимо далеко, але мінімуму дотримуємося, і це має бути залізобетонно, це наша жорстка позиція, і вони працюють”, - пояснив Малюська.

Також він зауважив, що Женевські конвенції дозволяють залучати до праці військовополонених.

“Усі вони працюють, окрім тих, хто позбавлений такої можливості за станом здоров’я, хто перебуває на лікуванні. Інші, де стан здоров’я дозволяє, працюють усі. Не можу сказати, що це якась суперприбуткова діяльність, це все-таки некваліфікована праця. Але, як працівники, вони істотно кращі, ніж наші стандартні ув’язнені. Там є дисципліна, вони не мають кримінального минулого, більшість із них, є, звісно, вагнерівці, це знайомий нам контингент. Але з точки зору дисципліни, роботи – там як армія: от вони зайшли строєм, працюють по команді, по команді встали, розійшлися. З точки зору економіки, це непогано”, - додав міністр.

Також він поінформував про проблему з місцями для російських полонених.

“У нас була проблема з місцями. Полонених забагато, наша інфраструктура на все це не розрахована, коли була затримка з обмінами тривала, навантаження на нашу інфраструктуру завелике, ми дуже розраховуємо на інтенсифікацію обмінів, щоб полонених було менше”, - сказав Малюська.

Читайте також: Малюська: Договір про закінчення війни повинні підписати не лише Україна та РФ, а й країни-гаранти

Як повідомлялося, у січні поточного року Кабінет Міністрів виділив Міністерству юстиції 34 млн грн з резервного фонду на ремонт одного з таборів для утримання російських полонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-