За вбивство українських полонених відповідатимуть не лише виконавці, а і їхні командири - Костін

За вбивство українських полонених відповідатимуть не лише виконавці, а і їхні командири - Костін

Укрінформ
Відповідальність за вбивство українських військовополонених нестимуть не лише ті, хто безпосередньо скоїв ці злочини, а і їхні командири.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін у межах круглого столу щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини проти України, проведеного у Брюсселі з ініціативи аналітичного Центру європейської політики (EPC), відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми бачимо дедалі більше випадків страти наших військовополонених. Це є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, це - воєнний злочин. Ми проводимо розслідування таких випадків і в деяких уже ідентифікували злочинців… Ми не лише притягуємо до відповідальності безпосередніх виконавців, а й встановлюємо командну ланку - тих, хто давали накази на страту військовополонених або не реагували на такі дії своїх підлеглих. Все це також є воєнним злочином», - сказав генпрокурор.

Він зауважив, що така поведінка російських загарбників є частиною загальної тенденції в ході агресивної війни Росії проти України.

Читайте також: Спецтрибунал щодо Росії може тривати кілька років - Костін

Генеральний прокурор України сьогодні перебуває з візитом у Брюсселі. У форматі неформального ланчу в межах Ради міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ він зустрінеться із міністрами юстиції країн-членів, щоб обговорити спільні зусилля у притягненні Росії за злочини, скоєні в Україні, та створення Міжнародного трибуналу для покарання російського керівництва за злочин агресії.

Як повідомлялося, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов зазначив, що за фактами вбивств 45 українських військовополонених від початку широкомасштабного вторгнення Росії правоохоронці розслідують 19 кримінальних справ.

Читайте також: Чергові спекуляції: Лубінець відреагував на заяву Москалькової щодо передачі тіл загиблих з Іл-76

Перші випадки розстрілів українських військових зафіксували у Чернігівській і Харківській областях. В одній справі, щодо майора російської армії, є вирок українського суду - довічне позбавлення волі за розстріл у Чернігівській області. Ще одна подібна справа перебуває у суді Чернігівської області.

Також прокуратура оголосила підозри російським військовим за аналогічні злочини, скоєні у Харківській області.

За словами Бєлоусова, з листопада минулого року кількість розстрілів захоплених українських військових збільшилася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-