Журналісти підтвердили імена 285 українських дітей, вивезених до РФ

Журналісти підтвердили імена 285 українських дітей, вивезених до РФ

Розслідування
Укрінформ
Російські опозиційні журналісти підготували спільне розслідування, в якому підтвердили особи 285 українських дітей, вкрадених Росією з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайти «Важных историй» і «Верстки».

Вивезених дітей розмістили в установах як мінімум у 15 російських регіонах - більшість у Орловській, Нижегородській та Ростовській областях. У більшості вивчених журналістами анкет вказано, що дітей можна всиновити. Ці дані суперечать заявам російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Як випливає з опублікованих анкет, росіяни мали змогу усиновити щонайменше 214 вивезених українських дітей, у яких батьки померли або позбавлені батьківських прав. Ще 71 дитину можна взяти лише під опіку. Це діти, чиї батьки перебувають у колонії, обмежені у правах або їхнє місцезнаходження невідомо. Журналістам невідомо, чи віддають фактично дітей із банку даних на усиновлення.

Вони також звернули увагу, що на момент публікації анкети імена 98 українських дітей зникли з банку даних. За законом дитину виключають зі списків лише у разі передачі на виховання в іншу сім'ю, повернення батькам, повноліття чи смерті.

За даними «Важных историй» та «Верстки», у 17 випадках дітям уже виповнилося 18 років, а щонайменше чотирьох дітей повернули кровним родичам на окуповані території, на Донеччину.

Зараз як мінімум 187 дітей з українського Донбасу, що опинилися в Росії, як і раніше, живуть у сирітських установах або навчаються в коледжах, йдеться в розслідуванні.

Читайте також: Ще семеро українських дітей змогли виїхати з окупованих територій

Журналісти стверджують, що 263 анкети українських дітей з Донбасу з'явилися у базі даних сиріт у жовтні та листопаді 2022 року, невдовзі після того, як Росія оголосила про анексію частини територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Раніше «Важные истории» підрахували, що до літа минулого року база даних сиріт збільшилася на 2400 анкет уперше за шість років. Але однозначно стверджувати, що всі ці діти вивезені з українських регіонів, за словами розслідувачів, не можна.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт очільника РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, підозрюваних у незаконній депортації дітей з території України. Москва не бере участь у роботі суду та заявляє, що не визнає його юрисдикцію.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-