Ляшко: У кожній кластерній і надкластерній лікарні до липня має працювати реабілітаційне відділення

Ляшко: У кожній кластерній і надкластерній лікарні до липня має працювати реабілітаційне відділення

Укрінформ
У кожній кластерній та надкластерній лікарні України до липня 2024 року мають бути забезпечені 100-відсоткові наявність і функціонування реабілітаційного відділення.

Про це очільник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив у Чернівцях на форумі “Життя регіонів в умовах війни”, який відбувся в межах Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, передає Укрінформ з посиланням на сторінку міністра у Фейсбуці.

“Якісна, доступна, безоплатна реабілітація у всіх областях України - наш топ пріоритет. Минулоріч ми представили Президенту України концепцію розвитку реабілітаційної допомоги, яка покликана втілити цей пріоритет в життя”, - зазначив Ляшко.

Учасники форуму обговорили прогрес в реалізації цієї концепції.

Міністр зауважив, що для повноцінного забезпечення потреби в реабілітаційній допомозі необхідно, щоб у медзакладах функціонувало близько 7000 ліжок. 5250 з них - у закладах спроможної мережі. Для цього у кожній кластерній та надкластерній лікарні країни має функціонувати реабілітаційне відділення.

На сьогодні мають контракт з Національною службою здоров'я України 269 закладів, в яких розгорнуто 8837 реабілітаційних ліжок.

За словами Ляшка, лише у 58% медзакладів спроможної мережі успішно надають реабілітаційну допомогу пацієнтам з реанімаційного відділення, забезпечуючи гостру реабілітацію з моменту надходження пацієнта на лікування до закладу.

“Індикатор 100% наявності реабілітаційних відділень в кластерних закладах повинен бути досягнутий до липня”, - наголосив міністр.

За минулий рік за надані послуги реабілітації по програмі медичних гарантій було оплачено 4,3 млрд грн, за перші три місяці 2024 року держава оплатила медзакладам понад 800 млн грн.

Загалом безоплатна для пацієнтів реабілітаційна допомога стаціонарно надається у 269 медзакладах по всій Україні та у 450 - амбулаторно, повідомив очільник МОЗ.

Для покращення якості реабілітаційних послуг ініціювали розвиток центрів досконалості. Вони є осередками передових методик та навчальною базою для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усієї країни. Таких центрів уже сім, зазначив Ляшко.

Також МОЗ впроваджує пілотний проєкт з дуальної освіти для студентів спеціальності 227 “Терапія та реабілітація”. Під час навчання вони матимуть змогу працювати у реабілітаційних відділеннях як асистенти, тобто на практиці отримувати необхідний досвід, повідомив міністр.

"Загалом кількість випускників-фахівців з реабілітації цьогоріч майже на 30% більша порівняно з минулим роком. Йдеться про 3700 випускників. Таким чином, у 2024 році потреба в асистентах фізичного терапевта або егротерапевта може бути повністю закрита", - запевнив Ляшко.

Ще один напрям, необхідний для повноцінного відновлення людини, це психореабілітація. Триває робота зі створення спеціалізованих центрів відновлення психічного здоровʼя нового зразка - хабів для психореабілітації національного та регіонального рівнів. Проєкти планується реалізувати на базі санаторно-лікувальних закладів, які розташовані у Одеській, Львівській, Івано-Франківській областях та у Києві, зауважив міністр.

За його словами, у кожній кластерній лікарні запрацюють центри ментального відновлення - спеціальні структурні підрозділи, призначені для надання психосоціальної допомоги вторинного та третинного рівнів. Це і індивідуальна терапія, і сімейна/групова, надання допомоги із застосуванням телемедичних рішень, а також за місцем перебування пацієнта.

Читайте також: Голова НСЗУ: Необізнаність пацієнтів про Програму медгарантій створює підгрунтя для маніпуляцій

Аби забезпечити безпеку пацієнтів і медиків та вже цього року розширити мережу укриттів у медичних закладах, уряд виділив з державного бюджету 1 млрд грн. Обласні адміністрації мають до 1 травня зібрати інформацію про готові до реалізації проєкти укриттів у лікарнях і до 15 травня надати її Міністерству охорони здоров'я, підкреслив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває розбудова спроможної мережі медзакладів, які надають сучасну доказову реабілітаційну допомогу.До мережі інтегровані неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення. Це забезпечує можливість надання повноцінної допомоги пацієнтам із першого дня звернення з травмою, пораненням чи захворюванням. На підставі цієї концепції побудовані реабілітаційні маршрути, які дозволяють здійснювати ефективне скерування пацієнтів між гострим, післягострим і довготривалим реабілітаційними періодами.

Фото: Віктор Ляшко/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-