Кримська правозахисна група отримала міжнародну нагороду «Захисник демократії»

Кримська правозахисна група отримала міжнародну нагороду «Захисник демократії»

Фото
Укрінформ
Українська громадська організація "Кримська правозахисна група" отримала цьогорічну премію "Захисник демократії" (Democracy Defender Award), яка заснована вісьмома делегаціями країн-учасниць ОБСЄ.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, офіційна церемонія вручення премії за участі дипломатів країн ОБСЄ та представників громадянського суспільства пройшла у п’ятницю у Шведському домі у Відні.

Постійний представник Швеції в ОБСЄ Анна Олссон Вранг на початку заходу нагадала, що заснована у 2016 році премія "Захисник демократії" відзначає особу або групу осіб "за винятковий внесок у просування демократії та захист прав людини в дусі Гельсінського Заключного акту та інших принципів і зобов'язань ОБСЄ".

Засновники премії, делегації в ОБСЄ Канади, Данії, Чорногорії, Нідерландів, Швеції, Швейцарії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки раді визнати Кримську правозахисну групу цьогорічним лауреатом премії "Захисник демократії", що є особливо своєчасним з огляду на цьогорічну десяту річницю російської окупації та подальшої незаконної спроби анексії Кримського півострова.

"Кримська правозахисна група сьогодні отримує премію "Захисник демократії 2024" як визнання її цінної роботи протягом останнього десятиліття з документування порушень прав людини у Криму та надання життєво важливої допомоги жертвам, а також піднімаючи обізнаність щодо критичних питань. Ваша робота забезпечила міжнародній спільноті важливі свідчення здійснюваних Росією політично вмотивованих переслідувань та ув’язнень, як і надала голос пригніченим та можливість їм бути почутими", - заявив під час вручення премії представник Данії при ОБСЄ Крістіан Ґронбех-Єнсен.

Кримська правозахисна група отримала міжнародну нагороду "Захисник демократії" / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник після отримання нагороди розпочала свій виступ з прохання вшанувати пам'ять усіх загиблих військових та цивільних в Україні хвилиною мовчання.

"Democracy Defender Award – це визнання не лише роботи Кримської правозахисної групи, а це відзнака значущості всього правозахисного руху України, особливо тих, хто залишається вірним Україні та цінностям демократії на окупованих Росією територіях, включаючи окупований Крим, хто ризикує життям заради встановлення справедливості. Саме за це росіяни їх вбивають, катують, позбавляють волі", - зазначила Ольга Скрипник у своїй промові.

Очільниця правозахисної організації привернула увагу присутніх до систематичного та триваючого порушення Росію міжнародного гуманітарного права та вчинення воєнних злочинів в Україні. Вона вказала на те, що наразі українські діти мають спільні мрії – "військові літаки та зброю протиповітряної оборони, і щоб тато чи мама повернулися з війни додому".

На цьому тлі Скрипник закликала до надання Україні зброї, щоб можна було зупинити Росію зараз та захистити демократичний світ.

"Демократичний світ упаде, якщо Україна не зможе виграти цю війну. Демократія – це не даність, вона не існує сама по собі. За демократію треба боротися. Сьогодні всі ми маємо історичний шанс захистити демократію та зберегти світ, побудований на цінності людського життя та людської гідності", - заявила вона.

Читайте також: Правозахисники звернулися до іноземних урядів через нові обшуки та арешти у Криму

За словами правозахисниці, якщо цього не зробити зараз, то "демократичні країни прийде знищувати не лише Росія, а ціла коаліція тоталітарних держав та терористичних режимів". "Тому нам усім потрібна зброя для України, зараз і в максимальних обсягах. Нам потрібні сміливі рішення та нам потрібне усвідомлення власної історичної відповідальності", - додала голова правління Кримської правозахисної групи.

Як повідомлялося, першим лауреатом Democracy Defender Award у 2016 році стала голова українського правозахисного Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, яка пізніше була нагороджена Нобелівською премією миру 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-