Близько 37% українців позитивно ставиться до російськомовних громадян

Близько 37% українців позитивно ставиться до російськомовних громадян

Опитування
Укрінформ
До російськомовних громадян України 37% респондентів ставляться позитивно або дуже позитивно, 42% – нейтрально, 20% – негативно або дуже негативно.

Про це повідомила наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА Анна Осипчук під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

«14% респондентів ставляться дуже позитивно до російськомовних громадян України, 23% – позитивно, 42% – нейтрально, 13% – негативно, 7% – дуже негативно», – сказала Осипчук.

Окрім того, 29% опитаних дуже позитивно ставляться до внутрішньо переміщених українців, які покинули свої домівки і живуть в іншому місті в Україні, 39% – ставляться позитивно, 27% – ставляться нейтрально, 2% – негативно, 1% – дуже негативно.

Також за результатами опитування, 9% респондентів ставляться дуже позитивно до українців, які виїхали з України після початку війни і зараз перебувають за кордоном, 24% – позитивно, 52% – нейтрально, 9% – негативно, 4% – дуже негативно.

8% людей ставляться дуже позитивно до українців, які опинилися на тимчасово окупованій території після 24 лютого 2022 року і досі там проживають, 25% – дуже позитивно, 51% – нейтрально, 10% – негативно, 3% – дуже негативно.

5% опитаних ставляться дуже позитивно до українців, які опинилися на тимчасово окупованій території з 2014 року і досі там проживають, 16% – позитивно, 52% – нейтрально, 17% – негативно, 7% – дуже негативно.

«Результати показують кардинальну зміну ставлення і розкол, який зріє щодо тих українців, які виїхали за кордон і не повернулися. Це те, з цим потрібно працювати», – зазначила Осипчук.

Вона також повідомила, що 95% опитаних вважають, що зараз важливо допомагати один одному. 41% вважають, що більшості людей у нашій країні можна довіряти, 38% – погоджуються з цим наполовину, 24% – не погоджуються.

38% респондентів вважають, що мешканці інших регіонів України відрізняються від мешканців їх регіону, 27% – погоджуються наполовину, 34% – не згодні. 26% українців вважають, що зараз такі часи, що кожен сам за себе, 24% – згодні з цим наполовину, 49% – не згодні.

Аудиторією, яка взяла участь в опитуванні, є населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Читайте також: 40% українців вважатимуть перемогою повне відновлення кордонів

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом було опитано 2005 респондентів методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Терміни проведення опитування - 11-16 березня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, понад 50% українців вважають, що прості люди краще за політиків знають, що і як робити в державі та суспільстві.

Фото Кирила Чуботіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-