У Києві в Бабиному Яру відкрили виставку про злочини проти дітей

У Києві в Бабиному Яру відкрили виставку про злочини проти дітей

Фото
Укрінформ
У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у Києві відкрилася виставка «Вкрадене дитинство», на якій представлені документи, фото та речі з архіву українського історика Іллі Левітаса.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Проєкт реалізований за підтримки посольства Німеччини в Україні та за сприяння МКІП.

Експозиція знайомить, зокрема, з долею двох маленьких єврейських дівчат, убитих у Бабиному Яру 82 роки тому.

Цю історію доповнюють художні рефлексії сучасних українських митців на тему примусової депортації українських дітей останніх двох років - відеоарт Михайла Алексеєнка та скульптури Юлії Беляєвої.

За словами керівниці заповідника Рози Тапанової, під час створення виставки тему депортації дітей порушили не просто так.

«Ми розуміємо, що цей злочин, ця трагедія, яка була колись - повторюється знову. Досить важко верифікувати всіх жертв та дітей, яких росія не тільки вкрала вкрала, а й забрала частину їх дитинства», - пояснила вона.

Участь у відкритті виставки взяв виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. Як констатував він, цей проєкт висвітлює глобальну трагедію на прикладі однієї з тисячі подібних історій.

«З першого стенду виставки ми можемо відчути всю ту біль і тугу трагічних подій 80-річної давнини. І, на жаль, ця біль нам всім стала добре знайомою за останні два роки повномасштабного вторгнення. В обох трагедіях, минулого і сьогодення, найбільше страждають невинні діти», - підкреслив Карандєєв.

Читайте також: Українські діти допомагають дорослим тримати країну - Зеленський

Очільник МКІП висловив вдячність усім причетним до створення цього виставкового проєкту, який, за його словами, «несе в собі надзвичайно важливий сьогодні сенс».

У межах виставки пройшли дискусії, мета яких - привернути увагу суспільства до роботи з повернення викрадених Росією українських дітей та подолання наслідків руйнації в них росіянами української ідентичності.

Як повідомлялося, 1 червня у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей.

Фото: mcip.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-