Росія незаконно вивезла з дитячого будинку Херсона 46 дітей - NYT

Росія незаконно вивезла з дитячого будинку Херсона 46 дітей - NYT

Розслідування
Укрінформ
Журналісти The New York Times з’ясували, що Росія на початку повномасштабного вторгнення викрала з Херсонського будинку дитини 46 українських дітей.

Про це йдеться у розслідуванні видання, передає Укрінформ.

Журналісти відстежили, як ціла мережа російських посадовців та політиків, пов’язаних із партією президента Володимира Путіна, проводила кампанію з переміщення українських дітей. Зокрема, йдеться про члена російського парламенту від партії Путіна «Єдина Росія» Ігоря Кастюкевича.

Аби прослідкувати за долею та переміщенням дітей, які опинились під контролем російської влади, журналісти видання проаналізували дописи в російських соціальних мережах, отримали доступ до фото, відео, текстових повідомлень та документів, а також провели більш ніж 110 інтерв’ю з юристами та російськими і українськими посадовцями.

У матеріалі наголошується, що після повномасштабного вторгнення РФ працівники дитбудинку у Херсоні – державної установи для дітей з особливими потребами – сховали вихованців у підвалі церкви. Зазначається, що в Будинку дитини перебували немовлята та діти до п’яти років, деякі з них мали серйозні вади, наприклад, церебральний параліч. Діти не були сиротами, у деяких з їхніх батьків були обмежені батьківські права, частина дітей була вилучена з неблагополучних родин або покинута.

25 квітня 2022 року російські посадовці знайшли дітей та перевезли їх майже за 300 км від дому, весь час знімаючи дітей для своїх пропагандистських роликів.

Після тимчасової окупації Росією міста новою очільницею закладу стала Тетяна Завальська — одна із педіаторок закладу, яка не приховувала своїх проросійських поглядів. У місяць її призначення дитбудинок зареєстрували в російській системі.

Вивезені з Херсону діти отримали російське громадянство, яке, як зазначається, є необхідною умовою для усиновлення та влаштування у російські сім’ї.

«Фахівці в галузі права стверджують, що видача нових документів, переклад імен дітей та зміна їх громадянства свідчать про намір російської влади позбавити дітей їхньої ідентичності, що є порушенням Конвенції про права дитини. Це також може становити воєнний злочин», - йдеться у матеріалі.

Російські посадовці стверджують, що переміщення дітей було «гуманітарною місією і відповідало їхній Конституції», адже Росія «приєднала» Херсонську область і жителі регіону перебували під їх контролем. Вони також заявляли, що планів щодо репатріації дітей немає, і діти й надалі отримуватимуть «повну підтримку» Росії. Однак фахівці із захисту прав людини кажуть, що закони окремої держави не можуть стояти вище за міжнародні зобов’язання.

Читайте також: Україна спростувала заяву Львової-Бєлової про «перші очні переговори» з Росією щодо обміну дітей

Українська сторона наголошує, що про місцеперебування дітей їм офіційно не повідомляли.

Як пише NYT, у серпні минулого року діти знову перейшли в «нові руки»: тепер замість Тетяни Завальської їхні інтереси представляє «міністерство праці та соціальної політики» окупованої Херсонської області.

Згодом фотографії херсонських дітей почали з’являтися у російському федеральному банку даних дітей-сиріт серед десятків тисяч російських дітей. У їхніх анкетах, яких було 22, зазначено що вони з Криму, а місце народження - Україна - не згадується.

Принаймні двоє з них були влаштовані в російські сім’ї, як повідомили у службі у справах дітей в тимчасово окупованому Криму.

Щонайменше семеро дітей з Херсонського будинку дитини повернулися до України за сприяння української влади та посередників з Катару.

Читайте також: Росія планує посилити депортацію українських дітей улітку - ISW

Як повідомлялося, за офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України. Повернути в Україну поки що вдалося понад 380 дітей.

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт президента РФ Путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-