Злочини Соловйова, Симоньян і Медведєва: правозахисники просять МКС провести розслідування

Злочини Соловйова, Симоньян і Медведєва: правозахисники просять МКС провести розслідування

Оновлено
Укрінформ
Міжнародна федерація за права людини (FIDH), Центр громадянських свобод (ЦГС) та Харківська правозахисна група презентували подання до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення злочинів на ґрунті ненависті росіян проти українців.

У ньому фігурують п’ять російських пропагандистів та перший заступник керівника адміністрації президента РФ Олексій Громов. Презентація цього подання відбулася у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«МКС отримав наше подання щодо ситуації в Україні. Це подання готувалося нашими партнерами в Україні, у тому числі Харківською правозахисною групою, а також – російською неурядовою організацією, чиєї назви я не можу розкривати. Воно стосується п’яти ключових російських пропагандистів, які обвинувачуються у мові ненависті, відповідно до статті 7 (Римського – ред.) статуту», – зазначив директор напрямку міжнародного правосуддя у FIDH Ілля Нузов.

Ілля Нузов - на екрані. За столом - Володимир Яворський і Анна Овдієнко

За його словами, у поданні йдеться про відповідальність п’ятьох провідних російських пропагандистів за розпалювання ворожнечі щодо українців: Володимира Соловйова, Маргарити Симоньян, Дмитра Кисельова, Дмитра Медведєва та Сергія Мардана. Також у цьому поданні йдеться про відповідальність Громова.

«Громов – перший заступник голови офісу президента РФ... – також несе відповідальність за поширення цих меседжів ненависті. Або, принаймні, як архітектор цієї кампанії ненависті, не перешкоджає їхній діяльності», – заявив Нузов.

Автори подання проаналізували 526 годин ефіру та відібрали понад 300 висловлювань, які відповідають критеріям мови ворожнечі.

«Щодо кожного з цих людей у поданні ми вказували конкретно приблизно 5-7 головних наративів, які та чи інша людина постійно просувала. Щодо деяких – більше, щодо деяких – менше. Але точно у всіх є заклики до насильства тощо», – поінформував програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

Читайте також: Злочини російських пропагандистів: презентація подання до МКС

За словами представника FIDH, ця група осіб є лише репрезентативною, про що зазначено у цьому поданні.

«Звісно, це не закритий перелік. Ми продовжуємо наш моніторинг і знаємо, що машина пропаганди у РФ дуже велика і що таких осіб – набагато більше», – сказав Нузов.

Яворський зазначив, що дуже важливо, щоб МКС почав це розслідування.

«Важливо, щоб МКС показав, що це є злочин, що це ненормально, бо зараз це подається як свобода слова, що вони (росіяни – ред.) не роблять нічого поганого, що вони просто висловлюють свою думку. Це подання є одним з важливих кроків, який показує, що це – «свобода слова», яка веде до прямих десятків тисяч злочинів. Ми у ньому показуємо цей прямий зв’язок одного з іншим», – заявив представник ЦГС.

За словами програмного директора Центру громадянських свобод, текст цього подання буде публічним лише частково – через наявність у ньому сенситивних матеріалів, від яких залежить питання безпеки певних осіб.

Яворський зазначив, що відкрита частина цього документа буде оприлюднена на сайті Міжнародної федерації прав людини.

«На нашу думку, це подання є абсолютно обґрунтованим. Будемо чекати на позитивний результат. Я вірю, що це буде основою для розслідування, що це буде основою для майбутніх арештів та притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності винних осіб», – поінформувала адвокатка Харківської правозахисної групи Анна Овдієнко.

Як повідомлялося, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт глави Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові РФ Марії Львової-Бєлової. Зроблено це було у зв'язку із підозрами у незаконній депортації населення, зокрема дітей, із окупованих територій України до Росії.

Фото Руслана Канюки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-